Det här händer i kroppen när du hoppar över att äta mat

Magproblem, viktuppgång och sämre prestationer i skolan – det blev svaret när vi frågade en expert om vad som händer när unga tjejer hoppar över måltider.

Att strunta i att äta för att du är stressad eller vill gå ner i vikt är ingen bra idé. Vi bad Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, att reda ut exakt vad du får stå ut med om du skippar maten.

Det här händer med din kropp när du hoppar över…

… frukosten:

– Kroppen är helt tömd på energi på morgonen i och med att du inte har ätit under natten. Det ligger något i att många kallar frukosten för den viktigaste måltiden. Hoppar du över den blir det betydligt svårare att lära sig saker i skolan, du känner dig trögare och får svårt att lösa alla typer av problem. Ät en fullkornsmacka, fil och flingor eller gröt så sätter du en bra bas för dagen. Ät inom någon timme efter uppgång för bästa effekt.

…mellanmål:

– Om det går lång tid mellan måltiderna hinner blodsockret sjunka. Du blir trött och det är väldigt vanligt att du blir sötsugen och äter något onyttigt. Märker du att du är lättirriterad på eftermiddagen så är det ett mellanmål du behöver. Om du hoppar över mellanmålet och kanske även hoppade över lunchen så påverkas koncentrationen väldigt mycket, vilket gör att du får svårt att ta in vad läraren säger under långa lektioner i skolan.

… lunch eller middag:

– I snitt är människan hungrig med tre timmars mellanrum. Om du hoppar över lunchen eller middagen blir denna siffran minst dubbelt så lång. Det resulterar bland annat i att magen får en chock när den plötsligt får i sig en större mängd mat. Du blir bullrig, uppblåst och mycket gas bildas i magen. Forskning visar att de som är överviktiga äter färre måltider. Med andra ord, vill du undvika att gå upp i vikt bör du äta regelbundet under dagen och inte hoppa över måltider.

… kvällsmål:

– För många blir det enklare att sova om de inte är helt tomma i magen. Kroppen är inställd på att få mat med jämna mellanrum och blir det lång tid mellan senaste måltiden och läggdags kan det vara svårare att få i sig frukosten på morgonen i och med att magen vant sig vid att vara tom. Om du som ung tjej hoppar över vissa måltider är risken att du får järnbrist eller inte får i dig tillräckligt med fibrer. Det blir färre tillfällen att fylla på med bra mat som ger vitaminer och andra näringsämnen. Det kan leda till både trötthet och förstoppning.

… att dricka vatten:

– Känner du dig orkeslös, trött och får huvudvärk så har du förmodligen inte druckit tillräckligt med vatten. Du bör dricka minst 1,5 liter extra dryck, gärna vatten, om dagen utöver maten för att kunna hålla dig pigg och prestera i skolan. Ett bra knep är att titta på färgen på din urin, är den ljus är allt bra och är den mörk så har du druckit för lite vatten.

… att inte äta tillräckligt mycket när du tränar:

– Det som händer när du inte äter tillräckligt när du tränar är att du får ut betydligt mindre resultat av träningen. Du kan inte jobba lika hårt under träningen, kan känna dig svimfärdig och blir snabbare trött. När du tränar bryts musklerna ner och blir trötta, för att bygga upp dem igen behöver du därför ge kroppen mat för att återhämta sig. När du tränar är det alltså viktigt att äta ännu mer mat än du brukar. ”

Läs mer!
Tindra, 14 år: Så påverkades jag av min mammas anorexi och bulimi
Thomas Sekelius om sin ätstörning: ”Min hjärna blev helt rubbad”
Demi Lovato: ”Mat är min största utmaning i livet”

Foto: IBL