Spökmens

Det här är spökmens – och därför får du det

Har du hört talas om spökmens? Det är en grej! Här reder FRIDA ut vad det egentligen betyder.

Har du hört talas om uttrycket spökmens? Man kan tro att det handlar om andar eller liknande, men nej, begreppet spökmens har inga kopplingar till andevärlden. Visst är menscykeln snudd på magisk, men det här är inget övernaturligt fenomen. Spökmens är helt enkelt en mensattack som känns helt äkta – men som faktiskt inte alls finns på riktigt.

Tänker du efter har du säkert upplevt det själv: Den bekanta känslan av att något varmt rinner mellan benen och du springer till närmsta toalett för att inte blöda i genom. I säkerhet bakom toalåset torkar du dig för att bedöma graden av katastrof – och på pappret syns… ingenting!

Där har vi den, spökmensen!


Vad är spökmens?

Det finns ingen uttalad förklaring till fenomenet. Men många tycker sig se ett samband mellan spökmensen och den riktiga menstruationen, som ofta dyker upp någon dag efter spökvariantens visit.

Therese Zetterqvist Eriksson var tidigare verksam som barnmorska och är rådgivare vid frågetjänsterna umo.se och sjukvårdsupplysningen. Hon har inte hört begreppet spökmens tidigare, men har följande teori till sajten Nyheter 24:

– Rent personligen skulle jag gissa att det kan ha en psykologisk orsak. Att man någonstans vet att mensen är på gång och att man inte vill vara på fel ställe utan mensskydd.

Läs mer:

8 saker du inte visste om mensvärk

Allt du behöver veta om din menscykel – så funkar det

Fem tjejer om första gången de fick mens

Artikeln publicerades först på Baaam.

Foto: IBL