Allt du vill veta om stjärntecken och astrologi

Allt du behöver veta om stjärntecken – från ascendent till måntecken

Snöat in på stjärntecken? FRIDA förklarar alla begrepp – från ascendenten och planeterna till skillnaden på sol- och måntecken. Och hur du kan ta reda på vad du är.

Frida TV: Så är du som person – enligt ditt stjärntecken

Så är du som person – enligt ditt stjärntecken
Slå på ljud

Inom astrologin består den västerländska zodiaken av tolv stjärntecken: Väduren, Oxen, Tvillingarna, Kräftan, Lejonet, Jungfrun, Vågen, Skorpionen, Skytten, Stenbocken, Vattumannen och Fiskarna. Vilket stjärntecken du har beror på när på året, och dygnet, du är född.

Att det finns fler än tolv personligheter i världen är ju ganska underförstått – och det är här allt det andra kommer in! Du kan nämligen ha olika stjärntecken i solen, månen och planeterna.

Du bör ha bäst koll på ditt soltecken (vanliga stjärntecken), ditt måntecken och din ascendent. Dessa tre representerar nämligen olika delar av ditt jag. Men vad innebär det? Vi reder ut!

Soltecknet

Soltecknet är ditt vanliga stjärntecken, alltså det man syftar till när någon slänger ur sig ”gud hon är en TYPISK oxe”, ”jag är våg, vad är DU?” eller ”mitt stjärntecken är fisk men jag relaterar INTE ALLS till det”. Ditt soltecken kännetecknar hur du agerar i olika situationer. Det styr din kärna och din identitet.

Osäker på ditt soltecken? Här finns alla datum.

Måntecknet

Månen styr ditt känsloliv och ditt undermedvetna. Rent konkret handlar det om hur du instinktivt och känslomässigt reagerar på sådant som händer i livet och hur starka eller långvariga dina känslor är.

Till skillnad från soltecknet så baseras ditt måntecken på din födelsetid och inte på datumet du är född.

Ascendenten

När någon ber mig förklara ascendenten säger jag alltid ”det är masken utåt, hur du vill att andra ska uppfatta dig” och precis så är det. Ascendenten handlar om vilket första intryck du ger och hur du beter dig bland människor som du inte är så nära.

För att ta reda på ascendenten måste du veta vilken tid du är född! Den byter nämligen stjärntecken varannan timme, så om du inte vet din exakta födelsetid riskerar du att få fel ascendent när du ställer ditt horoskop. Du kan se din ascendent på astro.com, Baaam rekommenderar att du tittar på flera hemsidor – så du är säker på att det blir rätt!

För dig som tycker det är spännande med astrologi och kanske redan har koll på allt här ovanför är det dags att avancera. Luta dig tillbaka och lär dig hur du påverkas av de olika planeterna i vårt solsystem.

Vad är Medium Coeli?

Inom astrologin är mitthimlen den punkt på zodiaken som stod högst på himlen när du föddes. ”Och hur påverkar det mig?” tänker du. Jo, mitthimlen står för din självbild. Både hur du uppfattar dig själv och hur du tror att andra uppfattar dig. Om du ställer ditt horoskop på astroguide.se kan du få fram vilket stjärntecken du har i medium coeli.

Hur du påverkas av planeterna

Inom astrologin kan solen, månen, ascendenten och mitthimlen kallas för planeter, även om de inte är det. Förvirrande? JA! Och för att göra det hela ännu rörigare är de riktiga planeterna i vårt solsystem också viktiga för astrologin. Du har nämligen ett stjärntecken i varje planet!

Personliga planeter:

Står för hur du är och agerar som enskild individ.

Merkurius – intellekt och kommunikation. Ditt stjärntecken i Merkurius påverkar hur du tänker, lär dig saker och uttrycker dig.

Venus – kärlekens och kreativitetens planet! Hur du uttrycker dina känslor i kärleksrelationer, hur du charmar andra och vilka egenskaper du attraheras av. Venus visar också vilka områden du kan lyckas inom.

Mars – aggression och handlingskraft. Hur du agerar och hävdar dig. Men också hur du uttrycker din energi, oavsett om det handlar om sexuell energi, om du är arg eller om du brinner starkt för något.

Sociala planeter:

Påverkar ditt sätt att se på världen ur ett större perspektiv.

Jupiter – lyckan och expansionens planet. Ditt stjärntecken i Jupiter visar hur du kan få omväxling och utveckla dina erfarenheter. Jupiter står också för framgång – det vill säga vad du har tur i.

Saturnus – ansvar och begränsningar. Saturnus påverkar din självdisciplin och dina måsten. Det handlar både om din pliktkänsla och vilka hinder du stöter på i livet.

Generationsplaneter:

Har inflytande över hela generationer.

Uranus – insikt och individualitet. Uranus hör ihop med dina djupare tankar och din förståelse för hur saker fungerar. Dina framsteg, dina nya idéer och vad du gör uppror mot.

Neptunus – står för fantasi och intuition. Hur fantasifull du är och hur öppen du är för att känna av hur andra människor mår. Ditt stjärntecken i Neptunus styr också över drömmar och det undermedvetna.

Pluto – förvandling, intensitet och kontroll. Pluto visar både hur du förnyar dig själv och hur stort behov du har av att styra och ställa. Det kan ta upp till 30 år för Pluto att byta stjärntecken, vilket gör den till en av tre generationsplanter.

Hur vet jag vad jag är?

För att få reda på vilka stjärntecken du har i alla planeter måste du ställa ditt horoskop. Det innebär att du fyller i vilket datum, vilken tid och plats du föddes.

Här är några hemsidor där du kan göra det:

astro.cafeastrology.com

Här får du fram ditt horoskop tillsammans med utförliga beskrivningar om vad varje del innebär.

astroguide.se

Svensk hemsida där du både kan se vilket stjärntecken du har i vad och läsa mer om vad det betyder.

astro.com

På denna hemsida kan du få fram hela din horoskopkarta.

costarastrology.com

Här får du enkla och tydliga förklaringar om hur dina stjärntecken samverkar med de olika planeterna.

Tips: testa ställa ditt horoskop på flera olika hemsidor, så du är säker på att du får rätt ascendent!

Slutligen kommer lite överkurs för den som vill! Ett helhjärtat försök att förklara några kluriga begrepp som ofta dyker upp inom astrologin.

Vilket element är mitt stjärntecken?

Alla tolv stjärntecken är indelade i de fyra elementen: jord, eld, vatten och luft.

Jord: Stenbocken, Oxen och Jungfrun

Eld: Väduren, Lejonet och Skytten

Vatten: Fiskarna, Kräftan och Skorpionen

Luft: Vattumannen, Tvillingen och Vågen

Jordtecken är praktiska och konkreta. Eldtecken är energiska och handlingskraftiga. Vattentecken är känsliga och komplexa. Lufttecken är kommunikativa och nytänkande.

Vad betyder kardinala, fasta och rörliga stjärntecken?

Det går också att dela in alla tolv stjärntecken i tre olika tillstånd: kardinala, fasta och rörliga.

Kardinala stjärntecken: Väduren, Kräftan, Vågen och Stenbocken

Fasta stjärntecken: Oxen, Lejonet, Skorpionen och Vattumannen

Rörliga stjärntecken: Tvillingarna, Jungfrun, Skytten och Fiskarna

Kardinala stjärntecken är ledande och bestämda. Fasta stjärntecken är tillfreds och därmed ofta rädda för förändring. Rörliga stjärntecken är anpassningsbara och sökande.

Vad innebär husen?

Håll i dig, här kommer next level astrology! Det finns också tolv olika hus i zodiaken. I ditt horoskop är alltså de olika planeterna (och därmed deras stjärntecken) placerade i några av dessa hus. Husen representerar dina livsmiljöer. Vilka planeter som befinner sig i vilka hus går också att se om du ställer ditt horoskop, men hur det faktiskt ska tolkas är lite klurigare.

Alla planeter, stjärntecken och hus hör alltså ihop. Hur går inte att förklara kortfattat. Om du är nyfiken kan du läsa mer här.

Läs mer om horoskop här:

Vilket djur är du enligt kinesisk astrologi?

Så är du som person – enligt ditt stjärntecken

Så hanterar ditt stjärntecken tristessen under coronakarantänen