De fick bättre självkänsla genom att införa en sminkfri dag i skolan

De fick bättre självkänsla genom att införa en sminkfri dag i skolan

Känns det omöjligt att gå till skolan utan smink och den perfekta outfiten? Inspireras av tjejerna som fick bättre självkänsla av att göra det!

Många tillbringar lång tid framför spegeln varje dag innan skolan. Att vara sminkad och ha snygga kläder känns som ett måste när alla skolans ögon ska stirra på en under dagen. Men är det faktiskt så att sminket är nödvändigt? Tjejerna i årskurs 7 på Väskolan i Kristianstad har bevisat annorlunda.

Genom ett experiment för att få bättre stämning i klassen testade tjejerna att införa en sminkfri dag i veckan. Resultatet? Bättre sammanhållning och ökat självförtroende!

Faktum är att rädslan för att inte vara snygg nog helt försvann när sminket gjorde det. När tjejerna bestämde sig för att alla skulle komma naturliga till skolan på samma dag kände de sig som ett team och mindre utsatta. I TV4 Nyhetsmorgon berättade Johanna Holster och Zaga Mattiasdotter, som går i klassen, att de oftare går utan smink och i mer bekväma kläder och att de mår mycket bättre tack vare det.

Tidigare kunde de få elaka kommentarer om att de hade för mycket smink på sig eller att kläderna de hade var fula. Men nu när de tillsammans bestämde sig för att inte längre bry sig om vad killarna i klassen sa och började stå upp för sig själva fick de bättre självförtroende.

Pressen att känna sig perfekt och snygg hela tiden har lagt sig och de har börjat känna sig tryggare i sig själva.

Lösningen är alltså inte alltid massa smink och perfekta outfits. Ibland är det bättre att bara våga vara sig själv och stå upp för sitt vackra, naturliga jag.

Tips för att våga vara utan smink:
1. Ta kontakt med en kurator eller annan vuxen på skolan och berätta hur du känner.
2. Gå ihop ett gäng kompisar och bestäm en dag som ni ska komma till skolan utan smink för att det ska kännas mindre läskigt.
3. Våga säga stopp om någon säger något elakt till dig eller någon annan. Om fler börjar stå upp för varandra blir sammanhållningen starkare och de elaka kommentarerna har svårare att ta fäste.
4. Bara gör det, våga visa att du är fin som du är

Läs också:
Egoboost-tipsen du behöver när självkänslan sviker
7 saker som kan påverka din självkänsla – och hur du tacklar dem
Sex negativa saker i ditt liv som du borde göra dig av med

Av: Ellinor Lindholm

Foto: IBL