Bästa böckerna som kan stötta eller peppa

Söker du stöd eller pepp? Ibland kan böcker hjälpa. Vi har valt ut de bästa av de bästa här:

Många unga upplever höga krav och stress från skolan, vänner, familj eller sociala medier. Hitta peppen i några av dessa stöttepelarna:

Reload : så blir du återhämtningssmart

Bokomslag till Reload, fötter vilar på ett soffarmstöd.

Den första praktiska boken om återhämtning.

Reload är en handbok baserad på den senaste forskningen om stress och återhämtning. Genom att hitta din personliga återhämtningstyp lär du dig hur du bäst laddar dina batterier – orkar mer och undvik en stressig vardag.

Förundrans effekten 

Bokomslag till Förundrans effekten, collage över blommor, berg och fåglar.

Förundrans effekten lär oss att stanna upp.

Ta del av den nya banbrytande forskningen för att minska oro och stress. I Förundrans effekten hjälper Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz dig att uppskatta de små sakerna i livet. Att uppskatta naturens skönhet eller de medryckande beatsen i din favorit låt. Lycka behöver inte finnas i framtiden utan nu, runt omkring oss. Lägg undan mobilen och logga ut och uppskatta naturen, vännerna eller familjen istället – Det kommer garanterat att minska din stress.

Utmana din hjärna

Bokomslag till Utmana din hjärna, tecknade klockor och en man samt kvinna på omslaget.

Våga hjärngympa med Mensa!

Det är inte bara kroppen som måste tränas och utmanas för att vi ska må bra och känna oss stimulerade, utan även vår hjärna. Utmana din hjärna är proppad med kluriga tankenötter, utformade av experter från Mensa.

Konsten att städa

Bokomslag till Konsten att städa, målning av en himmel och mark.

Hur städning blev en livsfilosofi.

Och så var det de där med den tråkiga städningen. Läs Konsten att städa av den japanska livstilsgurun Marie Kondo som har fascinerat en hel värld med sin städfilosofi. Det är en praktisk guide till hur vi tar kontroll över de saker vi omger oss med. Din städning kommer att förändras för alltid och få effektivisera din vardag.

Den ädla konsten of not giving a *uck

Bokomslag till Den ädla konsten of not giving a f*ck, boktiteln i stora bokstäver.

Sluta bry dig och få ett rikare liv?

Livscoachen Mark Mansons mantra – bry dig mindre, fokusera på rätt saker, har tagit världen med storm. Konkreta tips blandas med underhållande historier i syfte att visa att mindre gör oss lyckligare.

Ni vann aldrig: så tog jag mig levande genom högstadiet

Bokomslag till Ni vann aldrig, bild på Misslisibell.

Låt inte mobbning knäcka ditt självförtroende – Misslisibell guidar dig.

Ni vann aldrig är bloggaren och youtubstjärnan Misslisibells egen berättelse om hennes tid i högstadiet, om utfrysning, skitsnack och näthat. Ju större framgångar hon fick på Youtube desto värre blev vardagen. Boken redogör för vad näthat, mobbning och psykisk ohälsa är och vad du ska göra om du är utsatt. Den är faktagranskad av antimobbningsorganisationen Friends.

Om du är utsatt för näthat, utfrysning, mobbning, fysiskt eller psykiskt våld – berätta för någon vuxen som du litar på eller ring Bris på 116 111 och prata med en kurator.

Tacksamhetsdagboken : en enkel och kraftfull metod för ett lyckligare liv

Bokomslag till Självhjälpsböckerna som faktiskt gör skillnad, rosa skrivbok.

Tacksamhet kan ge ökad glädje.

Många av oss tänker – om bara det där händer så kommer jag bli lycklig. Sanna Sporring menar att det inte är lycka som föder tacksamhet utan tvärtom. Ge Tacksamhetsboken 5 minuter per dag och du kommer få större kontroll över din lycka. Du ökar din självmedvetenhet, får ett bredare perspektiv på livet eller kanske inser vad som fattas i ditt.

Kom du?

Bokomslag till Kom du? Porträtt på kvinna med två fingrar framför munnen med tungan som sticker ut.

Den ultimata guiden till kvinnors njutning.

Amanda Colldén och Anna Dahlbäck bakom succépodden Alla våra ligg! har nu kommit med boken Kom du? Sex har sedan länge utgått ifrån den manliga orgasmen, här ställs den kvinnliga i fokus. För att bryta konventionella regler och bidra till tjejers lust och välmående via praktiska tips och diskussioner.

Hur du lyckas i en vit värld

Bokomslag till Hur du lyckas i en vit värld, bild på Siduri Poli.

Inga stängda rum med Siduri Poli.

Sorgligt nog behövs det en självhjälpsbok för människans lika värde. ”För, let’s face it: vi lever i en värld där alla inte har samma möjligheter”. Entreprenören Siduri Poli stakar ut ett manifest med tio konkreta principer som coachar läsaren till att förverkliga sina egna drömmar. Hur du lyckas i en vit värld kommer snart.

A i alla ämnen : den ultimata guiden till högsta betyg

Guiden som säkrar dina betyg.

Bokomslag till A i alla ämne, författaren hänger på ett stort grafisk A med en guldig kungakrona.

A i alla ämnen av författaren Raman Mehrzad är en unik guide till att få högsta betyg i alla ämnen. Lär dig minnes- och studietekniker samt bemöta lärarna och dina klasskamrater.

Duktiga flickors guide till att sätta gränser

Bokomslag till Duktiga flickors guide till att sätta gränser och skita i vad andra tycker, svarta bokstäver av boktiteln täcker framsidan och en röd handskriven text där det står, säg nej!

Aldrig mer – duktig flicka.

Är du trött på att vara den där duktiga tjejen? Då ska du läsa Duktiga flickors guide till att sätta gränser av Alexandra Reinwarth. Låt inte andra eller omvärldens krav och förväntningar styra ditt liv, lär dig ta kontroll över ditt eget.

 

Om du behöver ytterligare hjälp, tveka inte att kontakta din vårdcentral för att få en remiss till en psykolog eller ring en hjälplinje. 

  • Ring Bris på 116 111, om du eller någon vän under 18 år har blivit utsatt för våld, blivit sexuellt utnyttjad eller vill prata med en kurator. Den som hör av sig är anonym och kuratorn har tystnadsplikt. Att ringa är gratis och syns inte på telefonräkningen.
  • Eller besök www.Mindeler.se om du vill prata med en psykolog över nätet.

LÄS MER:

Netflix gör nya filmer av Roald Dahls böcker

Nu kommer en officiell Vänner kokbok

Greta Thunbergs klimatkamp blir reportagebok.