varfor-rapar-vi

Därför rapar du (och så kan du göra för att sluta)

Korta och tysta eller långa och högljudda. Rapar kan komma när du minst anar det eller tryckas ut med mening. Gemensamt är att de alltid tar sig ut, på ett eller annat sätt...

Att rapa kan kännas pinsamt och ofräscht, men det är helt naturligt för att vi ska kunna leva och må bra. Rapar består av luft och bildas på olika sätt. De vanligaste orsakerna till att du rapar är:

1. Att du sväljer luft

När du är förkyld och täppt i näsan andas du nästan enbart genom munnen, vilket resulterar i att du sväljer mer luft. När du äter och dricker dagligen sväljer du också automatiskt ner luft i magen, vare sig du vill eller inte. Den luften vill därefter komma ut och gör det genom rapar.

2. Kolsyrad dryck

Läsk och bubbelvatten är inte din bästis om du vill slippa rapar. När du sväljer läsken sväljer du också dess luftbubblor som hamnar i magen och bildar en uppblåsthet. Så om du vill undvika att rapa, så borde du välja en dryck utan kolsyra.

3. Tarmbakterier

Du har fullt av snälla och goda bakterier i magen, för att kunna bajsa och fungera normalt. När dessa bakterier jobbar blir dock resultatet att gaser bildas vilket gör att du behöver rapa.

Att rapa är helt enkelt precis samma princip som att fisa. Bara det att luften vandrar uppåt i halsen istället för ner mot rumpan. Att rapa är helt enkelt som att fisa, fast från munnen. För att slippa rapa så kan du helt enkelt välja att fisa istället. För vet du? Luften. måste. komma. ut. Så enkelt är det bara! Alla gör det och vi måste sluta skämmas över det.

Läs mer:
Det här händer i kroppen när vi får ångest – terapeuten förklarar
Det här händer i kroppen när du hoppar över att äta mat
Det här händer i kroppen när du blir kåt

Foto: IBL