Magen kurrar

Därför kurrar din mage högt – även om du inte är hungrig

Det är tyst i klassrummet när det plötsligt hörs ett högt skrik från din mage. Att magen kurrar kan kännas jobbigt, men det behöver inte betyda att du är vrålhungrig.

I många år har vi trott att magens ljud är ett sätt att ”säga till” oss att vi är hungriga. Men den senaste forskningen säger att det inte stämmer. De menar istället att ljuden hörs när magen ”renar sig själv”.

Ungefär en timme efter att du ätit så börjar magen sätta igång att bryta ner din mat i magen. Det gör den genom att ”krama” ner magen genom tarmarna med hjälp av en massa muskler. När musklerna jobbar med maten så bildas gaser och detta kan då ge ljud ifrån din mage.

Magrensningen sker oftast mellan måltiderna när kroppen har hunnit smälta maten. Och det betyder alltså inte att du nödvändigtvis måste äta bara för att magen kurrar.

Kurrar också när du är hungrig

Det intressanta är däremot att ju mindre mat du har i magen, desto högre hörs ljuden från magen. Tänk lite samma princip som när det ekar i ett rum som är tomt på möbler. Med andra ord, ger magen ifrån sig ett riktigt högt vrål är det dags att ge den något ätbart.

Läs mer:
Därför bajsar du mer när du har mens
Därför fiser du så mycket – trots att du inte vill
Därför kan dina bröst göra ont när du har mens

Foto: tt

Källa: seventeen.com, metro.co.uk