chokladhus pepparkakhus

Chokladhus – så bygger du ett eget steg för steg

Chokladhus är det nya pepparkakshus – det perfekta pysslet om du har tråkigt inför jul. FRIDA visar hur du steg för steg bygger ett fint chokladhus i jul.

Tidigare brukade pepparkakshus vara det självklara på julen. Men choklad är desto godare – och därför har chokladhus blivit ett nytt påfynd som är precis lika roligt att göra.

Och att göra ett chokladhus är inte särskilt svårt. Bloggaren och pysselexperten Emma Sundh har tillsammans med Marabou gett oss knepen som gör att du lyckas.

Så gör du ett chokladhus i jul

chokladhus sa gor du 2

Du behöver:

4 mjölkchokladkakor, 200 gram styck

En påse Non Stop

Kristyr (Blanda 4 dl florsocker, 1 tsk ättika och 1 äggvita så blir kristyren enkel att jobba med)

Övrigt pynt efter tycke och smak

Så gör du:
1. Skär ut 10 delar som är fyra rutor höga och två rutor breda.
2. Skär bort hörnen på hälften av delarna till en liksidig triangel som är två rutor bred och fyra rutor hög.
3. Smält lite choklad att använda som lim.
4. Limma ihop de fem rektanglarna till väggarna.
5. Limma ihop de fem trianglarna till taket. De spetsiga ändarna ska mötas på mitten.
6. Låt stelna och fäst sedan taket på huset.
7. Klart!

Emmas bästa tips för dig som ska göra ett chokladhus!

– Låt kreativiteten flöda och lek loss med olika former och konstruktioner. Blir det inte bra? Smaska i dig och börja om från början!

– Skär upp delarna medan chokladen är rumstempererad, så undviker du sprickor. Lägg därefter in i kylen.

Det perfekta chokladlimmet får du genom att lägga överblivna chokladbitar i vattenbad, låt smälta och vänta sedan tills chokladen får seg konsistens.

– Använd en pensel för att stryka på chokladlimmet. Då kommer du lätt åt i skarvar och får fin finish.

– Ta hjälp av ett par extra kompishänder när du ska montera ihop huset. Både enklare och roligare.

– Glöm inte att samla kompisgänget på chokladhusplundring! Det är både roligt och gott att äta upp huset.

Läs mer:
Recept: Amerikanska pannkakor med marshmallows och choklad
Recept: Nutella Cookies
Recept: Varm choklad med smak av kanel

Foto: Marabou