Burger king

Burger King lanserar två vegoburgare av fejk-kött

Allt fler restauranger satsar på vegetariska och veganska hamburgare. Nu är det Burger Kings tur när de lanserar Unbelievable Whopper och Unbelievable Chicken King. Burgare som smakar och ser ut som kött – men som inte är kött.

Vem har sagt att en vegetarisk burgare inte kan smaka precis som kött? Så har man tänkt på Burger King som nu vill satsa stort på fejk-kött – även i Sverige.

Från och med i morgon (22 maj) kan man köpa sig saftiga vegoburgare på Burger King. Hamburgarna heter Unbelievable Whopper och Unbelievable Chicken King som alltså ska smaka som just grillat nötkött och friterad kyckling.

Burger King lanserade tidigare i år fejk-kött-burgaren Impossible Burger i USA där köttet är producerat av det framgångsrika vegoföretaget Impossible Foods. I Sverige, som är det första landet i Europa där Burger King gör den här satsningen, kommer man inte att använda sig av samma råvara eftersom de använder genmodifierad jäst, och det är inte tillåtet här. I de svenska burgarna får vi en råvara som består främst av sojabönor och veteprotein.

Många vill minska köttkonsumtionen

Förutom Impossible Foods finns sedan tidigare företaget Beyond Meat i USA som också satsat på vego som smakar och ser ut som kött. Beyond Meat kommer inom kort att börja sälja sina burgare här i Sverige, på Coop. Även svenska företag som Oumph! har tagit fram hamburgare som är röda i färgen och på alla sätt påminner om en hamburgare av nötkött.

– Unbelievable lanseras i en tid då många gäster efterfrågar fler alternativ för att minska sin köttkonsumtion. Precis som allt på vår meny kompromissar vi däremot aldrig med smaken och lever efter mottot att ”grillat är godast”. Vi hoppas därför att de växtbaserade burgaralternativen kommer att tilltala både nya och befintliga gäster”, säger Iwo Zakowski, vd för Burger King Sverige i ett pressmeddelande.

Om du vill gå ett steg längre och få dig en vegansk burgare är det bara att be restaurangen att utesluta majonnäsen.

Blev du sugen på att smaka direkt hoppas vi att du bor i antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö där hamburgarna lanseras först. Senare i sommar kommer de att finnas på alla Burger King i Sverige.

Foto: TT

Läs mer:

Test: Välj en hamburgare och få reda på vilken stad du borde flytta till efter gymnasiet

10 konstiga hamburgare (som du faktiskt kan äta)

Därför ser McDonald’s hamburgare inte ut som i reklamen