Barn mellan 12-15 år ska vaccineras mot corona

TT

Nu erbjuds barn från 12 år vaccin i Sverige – här är allt vi vet

Under dagens presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfven att barn mellan 12 till 15 år ska erbjudas vaccin mot covid-19. Vad tycker du om det nya beslutet?
Distansundervisning - bra eller dåligt?
1:50

Efter reklamen: Distansundervisning - bra eller dåligt?

(1:50)

Slå på ljud

Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även barn från 12 år ska få ta coronavaccinet. Tidigare har alla födda 2005 eller senare fått vaccinera sig, men nu sänker man alltså den rekommenderade åldern.

– Vaccin kommer att göras tillgängligt för barn mellan 12 och 15 år. Det här gör vi för barnens skull, för att det minskar risken för långvarig sjukdom och därmed också risken att missa mycket i skolan, säger Statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff idag.

När kommer barn från 12 år vaccineras?

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att man ska börja vaccinera barn mellan 12-15 år efter höstlovet vecka 44. Från och med vecka 45 kommer alltså även den här gruppen kunna vaccinera sig och de ska få två doser precis som alla andra som vaccinerats.

Elevhälsan kommer vara delaktiga i att sköta vaccinationen, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Varför ska barn från 12 år vaccineras?

Flera länder i Europa har redan börjat vaccinera 12-åringar och uppåt, bland annat Finland.

Beslutet att följa efter och börja vaccinera yngre barn även i Sverige är nu ordentligt efterforskat, och enligt Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten, är för barnens egen skull att de vaccinerar sig.

– Detta är en svår fråga där vår måste utgå ifrån barnens perspektiv. Sammantaget tycker vi att vinsten för barnens del överväger, säger Johan Carlson.

Kan man få biverekningar av vaccinet?

De vanliga biverkningarna för barn är lindriga och går över.På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten att några enstaka fall uppstått där barn fått hjärtmuskelinflammation som en biverkning av vaccinet. Den är dock mycket ovanlig – och går också över i de fall som uppstått. Man ska dock vara medveten om den här biverkan och söka vård om barnet till exempel får smärta i bröstet de närmsta dagarna efter att man fått sprutan.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Regeringen