Bästa pluggtipsen

Åtta superenkla pluggtips som höjer betygen

Det går att prestera bra i skolan utan att stressa eller behöva hoppa över roliga saker. Med några enkla hacks går pluggandet som en dans.

1. Spela in dig själv

Skriv anteckningar utifrån böckerna med dina egna ord och läs sedan in dem på mobilen. Det kanske känns knäppt att höra din egen röst men det gör att du kan plugga i kön på Ica eller på löpbandet. Ja överallt!

2. Gå in i ”mood”

För att hjärnan ska koncentrera sig kan du lura in den i gamla mönster. Välj ut sköna kläder som är dina pluggkläder och bestäm dig för att gå all in i plugget varje gång du tar på dig dem. På så vis skärper hjärnan automatiskt till sig varje gång du bär dem.

3. Gör pluggkort

Skriv en fråga till dig själv och skriv sedan svaret på baksidan. Lägg ut dem som ett Memory-spel med brickor eller som en kortlek där du drar ett kort från högen.

4. Hitta din pluggplats

Vi är alla olika. Plugga inte på ett fik bara för att kompisarna gör det, du kanske inte alls kan koncentrera dig bland andra människor. Prova olika ställen i hemmet: köksbordet, sängen, fåtöljen och se vart du kommer till ro – DET är din nya pluggplats.

5. Färgkoda

Gör som vana att färglägga alla dina anteckningar redan i klassrummet. Stryk över det allra viktigaste i en stark färg som rött och det blir enklare för dig att hitta anteckningen när du pluggar. Det blir även enklare att lära in olika färger i hjärnan och lättare att memorera när du sedan har prov.

6. Belöningssystem

Din plånbok och dina tänder kanske inte gillar det, men dina betyg älskar det! När du läst ut boken, skrivit klart arbetet eller gjort läxan får du helt enkelt äta den där kakan eller köpa den där väskan du så länge önskat dig. Jobba hårt och belöna dig efteråt.

7. Skriv, skriv, skriv!

Ja, självklart är det mycket bekvämare att bara sitta och läsa utan att behöva anstränga sig. Men då fastnar ingenting. Anteckna på lektionen, skriv ner det du googlar fram i mobilen, skriv ner viktiga ord från böckerna och skriv av kompisarnas smarta förklaringar. Allt fastnar om du både läser, ser och skriver det.

8. Dela upp

Ha för vana att inför varje stort prov sätta dig ner med en kompis och dela upp de svåra delarna. Bli sedan expert på olika ämnen och lär ut det ni inte kan till varandra. På så vis behöver ni alltid bara lära er hälften.

Läs mer!
Så flörtar du diskret i skolan
Nu kan du plugga till youtuber på högskolan
16 saker du bara förstår om du går i BÄSTA klassen

Foto: Unsplash