uppfinningar

Åtta saker som inte skulle finnas om inte kvinnor fanns

Det finns så många saker som vi idag tar för givet. Hur skulle livet vara utan dem? Här är åtta uppfinningar som inte skulle finnas om inte kvinnor fanns.

Wifi

Hur skulle vi klara oss utan wifi idag? Det är en bra fråga. Utan skådespelerskan Hedy Lamarr skulle vi inte ens ha wifi. 1942 tog hon och hennes arbetspartner George Antheil patent på sin uppfinning. En uppfinning som handlade om radiosignaler som hoppade mellan olika frekvenser vilket gjorde det svårt att spåra. En uppfinning som la grunden till dagens wifi.

Kevlar

Kevlar används bland annat i skyddshjälmar och skyddsvästar. Fibern kevlar är fem gånger starkare än stål och har därför räddat många liv. Den upptäcktes av kemisten Stephanie Kwolek 1965.

Algoritm
Ada Lovelace beskrivs ofta som historiens första datorprogrammare. Hon var den första att ta fram en algoritm och förutsåg också att datorer i framtiden skulle kunna både räkna, skriva, rita och skapa musik.

Monopol

Ett av världens mest kända sällskap-spel är Monopol. Spelet skapades av Elizabeth ”Lizzie” Magie redan 1903. Därefter 30 år senare tog Charles Darrow hennes idé, ändrade spelet lite, och sålde det till Parkers Brothers.

Räddningsflotte
Maria Beasley är en riktig uppfinnare. 1880 uppfann hon en helt ny räddningsflotte. Innan hade de bara bestått av plankor. Förutom räddningsflotten så hade Maria 15 patent på andra uppfinningar.

Diskmaskinen
Josephine Cochrane gillade inte hur hennes tjänstefolk hanterade disken och bestämde sig därför för att skapa en maskin som kunde göra det istället. Det var 1886 och hon uppfann den första diskmaskinen.

Bh:n

Den första bh:n sägs ha uppfunnits av Herminie Cadolle 1889. Hon hade sitt egna företag och sålde specialgjorda underkläder.

Beautyblender

2003 kom den första beautyblendern ut. Ett skönhetsverktyg som idag är ett måste för många. Den uppfanns av make up-artisten Rea Ann Silva.

Läs mer:
14 fantastiska citat från inspirerande kvinnor
Tio podcasts att lyssna på när du behöver pepp
Därför behövs feminism

Foto: IBL