Att vara ensam under sommaren

Att vara ensam under sommaren

Sommaren är en tid av sol, bad och häng med vännerna. Men inte för alla. FRIDA-läsaren Tova vet hur det känns att ensam se på när alla andra umgås.

Äntligen sommarlov! Du är ledig i tre månader och kan hänga med alla dina kompisar hur mycket du vill. Eller? För vissa är sommarlovet rena drömmen, för andra innebär skolavslutningen enbart en lång tid av ensamhet. Ingen hör av sig och du har heller ingen att ringa för en fika eller bada med. Många FRIDA-läsare känner igen sig och Tova, 17 år, är en av dem. Hon flyttade till en större skola i fyran men släpptes aldrig riktigt in i klassen, istället blev hon mer och mer utfryst.

– Under somrarna hade jag egentligen ingenting att göra alls då jag inte hade några vänner varken i skolan eller utanför. Dessa somrar tillbringade jag mest hos min morfar i en liten ort utanför staden. Det var där som jag kunde vara mig själv. Desto äldre jag blev, desto tråkigare och ensammare var det att inte ha några vänner. Jag var själv, säger Tova.

Hon berättar att det var extra jobbigt att följa alla andras liv via sociala medier.

– Att se ens klasskompisar lägga ut bilder på allt kul de gjorde under sommaren med andra klasskompisar var aldrig speciellt kul. Jag ville såklart också hitta på saker med kompisar och få göra saker bara vi men det blev aldrig riktigt så. Jag passade inte riktigt in.

Alla dessa ensamma somrar har satt sina spår i Tova.

– Nu på lite senare år har jag fortfarande svårt för sommaren. Medan andra är med sina vänner är jag själv eller med min familj. Medan andra festar och har kul så är jag på gymmet.

Tova anser att hon hellre är sig själv utan kompisar än att försöka låtsas vara någon annan för att få vara med.

– Jag vill vara mig själv för att jag är trött på att låtsas vara någon eller något jag inte är. Duger jag inte som jag är så är de deras problem och inte mitt. Jag är den jag är och det har jag lärt mig att vara nöjd med.

I takt med att hon har blivit äldre har hon också lärt sig att uppskatta sitt eget sällskap mer och mer.

– Det kanske inte riktigt är så att jag jublar när det blir sommarlov men jag ser det inte längre som något tråkigt. Jag ser det mer som en tid där jag fokusera mer på det jag vill göra och att jag kan göra det utan att tänka på andra. Jag har min familj och gymmet och det är det enda jag behöver.

Just gymmet är något som Tova håller varmt om hjärtat, där känner hon sig hemma.

– För två år sedan hittade jag gymmet och började genast bygga en enorm kärlek och trygghet dit. Det har varit min räddning när jag mått som sämst och känt mig som mest ensam.

Tova inser idag att hon är långt ifrån ensam i sin ensamhet. Trots att det egentligen aldrig har funnits någon direkt anledning till att just hon har hamnat utanför. Till andra i samma situation tipsar hon om att hitta ett intresse utanför skolan för att må bättre.

– Var er själva och gör det ni gillar. För mig har stallet och ridningen vart till stor hjälp. Jag har även alltid haft en familj som stöttat och uppmuntrat mig till att fortsätta och inte ge upp. Jag kanske aldrig har haft några vänner som jag kunnat hålla fast vid men jag har alltid haft min familj.

Personen på bilden är inte samma person som i artikeln.

Läs också:
FRIDA-Hanna var ensam i skolan: ”Jag hatade mig själv”
12 böcker du kommer att vilja läsa i sommar
Horoskop: Så blir din sommar 2017

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL