Att tillhöra en fandom är bra för din psykiska hälsa

Att tillhöra en fandom är bra för din psykiska hälsa

Idag finns det massor av olika fandoms. De stöttar inte bara sina idoler utan också varandra vilket är en av anledningarna till att det är bra att vara en del av en fandom.

Beliebers, Directioners och Foooers. Idag finns det massor av olika fandoms, alltså fan-grupper. De finns alltid där för att stötta sina idoler men också varandra. Nu är det bevisat att det är bra för hälsan att vara en del av en fandom.

För Teen Vouge berättar Laurel Steinberg, psykoterapeut och professor i psykologi, att tillhöra en fandom hjälper människor att få kontakt med likasinnade via sociala medier och på konserter. Hon säger också att när du är en del av en grupp så kan du lättare identifiera vem du är samt få en känsla av mening.

Att få kontakt med personer genom gemensamma intressen är bra för din psykiska hälsa eftersom du får en känsla av säkerhet menar Laurel Steinberg. Hon säger också att det är roligare att prata om saker med människor som man vet gillar samma sak.

Det finns dock en gräns för när fan övergår till besatt. För Teen Vouge berättar Lisa Bahar, terapeut, att det är viktigt att inte gå över den gränsen. När du är besatt av någon/något så har du ofta svårt att skilja mellan fiktion och verklighet vilket påverkar ditt liv. Hon menar därför på att det är bra att ha flera olika intressen för att kunna ha en bra balans.

Läs mer:
Här försvarar Harry Styles sina fans
Justin Bieber besöker lyckliga fans på barnsjukhus
Shawn Mendes skäller ut en man – för att skydda sina fans

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL