Att skicka nakenbilder för att skada sig själv (därför gör vi det)

Att skicka nakenbilder för att skada sig själv (därför gör vi det)

Var fjärde gymnasieelev har skickat en avklädd bild, visar forskning. FRIDA har pratat med två tjejer som har skickat nakenbilder som ett självskadebeteende.

För att flörta, få bekräftelse eller efter att ha blivit pressad. Det finns flera olika anledningar till varför tjejer väljer att skicka avklädda bilder, menar Louise Nelson som är socionom och kurator. På senare år har det blivit allt vanligare att skicka bilder som ett självskadebeteende.

– När insidan gör ont ses det som en strategi att uttrycka smärtan samtidigt som du i stunden kan få bekräftelse. Till exempel, det som börjar med en bild på dina bröst till pojkvännen, som sedan sprids på nätet leder till att du blir kallad hora, slyna, äckel och du tappar vänner. I den känslan av maktlöshet känner du dig inget värd och väljer därför att skada dig ännu mer, säger Louise.

Att fortsätta skicka nakenbilder dämpar inte ångesten, utan håller den snarare vid liv.

– I ögonblicket en bild läggs ut och du får komplimanger kan smärtan lindras men kort efter ökar den igen, vilket gör att du upprepar beteendet.

FRIDA-läsaren Josefine, 14 år, berättar att hon haft en tuff uppväxt och därför sökte uppmärksamhet från killar.

– När jag skickar en bild och får respons på hur perfekta bröst jag har så får jag en kick av orden även fast jag efteråt inser att jag mår riktigt dåligt över bilderna.

Josefine blev intresserad av en kille på hennes skola och de började skriva som vänner. Han skickade fler och fler bilder på sig själv och ville se Josefines kropp också.

– I början var det tufft men det var enda sättet för mig att få hans uppmärksamhet. Om jag hade mer urringat svarade han mig på Snapchat och pratade med mig i skolan, annars kunde han bara ignorera mig.

Josefine beskriver honom som ”en fuckboy” och idag har de slutat skicka till varandra.

– Jag skickar fortfarande bilder till andra killar i brist på uppmärksamhet och för att känna att min kropp är fin. Jag mår inte bra av det men vet inte heller hur jag ska kunna sluta.

Även FRIDA-läsaren Sara, 16 år hade en tuff uppväxt och var mobbad hela lågstadiet. I högstadiet började hon snapchata och skriva med äldre killar som så småningom frågade henne om bh-bilder.

– Jag tyckte det var okej för jag njöt av att jag kunde göra någon annan glad. Snart flög bh:n av och snart var det nakna bröst och trosbilder. Så småningom videor där jag pullar och smeker mig själv.

En dag blev Saras största rädsla verklighet.

– En av killarna spred en video på mig när jag pullar. Jag började få massa hat på sociala medier och fula kommentarer i skolan. Mitt självförtroende sjönk och jag miste vänner.

Men så fort Sara blivit ”en gammal nyhet” började hon skicka bilder igen.

– När jag en gång fått uppmärksamhet av så många ville jag inte sluta. Jag var rädd att mista killarna och att allt blir som förut, att jag skulle vara ensam igen och mobbningen skulle fortsätta.

Sara bestämde att hon under 2017 inte ska skicka en enda bild. Hon har idag insett att hon inte vill ha ”vänner” som bara gillar henne för hennes bilder, utan håller hårt i de kompisar som stöttat henne från dag ett.

– När du inte känner dig värd någonting börjar du skada dig själv ännu mer, säger Louise Nelson, socionom och kurator.

– När du inte känner dig värd någonting börjar du skada dig själv ännu mer, säger Louise Nelson, socionom och kurator.


Så gör du för att sluta skada dig själv genom nakenbilder:

– Ta kontakt med kuratorn på skolan eller på ungdomsmottagningen som har tystnadsplikt. Säg att det är viktigt för dig att personen inte dömer dig och att du behöver hjälp. Om du inte vågar prata, ta kontakt med exempelvis Rädda barnens eller Tjejjourens chatt och berätta. Snacka aldrig skit om någon som skickar nakenbilder. Vi alla har ett ansvar, men den som spred bilden är den största boven, säger Louise Nelson, socionom och kurator.

Läs också:
Fråga FRIDA: Han vill ha nakenbilder
Nakenvideos läckta av två Teen wolf-skådisar
Lucy Hale om sina läckta nakenbilder

Foto: IBL, Privat