miniglassar, kardemumma och pepparkakor

Nu finns Annas pepparkaksglass som pinnglass

I år bjuder pepparkaksfavoriten Annas på två spännande nyheter. Här är årets populära smak och dessutom: pepparkaksglass i miniformat med crunchigt skal. Nom!
TV: Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin
0:34

Efter reklamen: TV: Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin

(0:34)

När årets julnyheter börjar landa i butik börjar det äntligen kännas legitimt att mumsa pepparkakor offentligt igen. Och i år ser ut att bli ett utmärkt pepparkaks-år!

Annas tillhör våra mest älskade och klassiska pepparkakor. För två år sedan tog de dessutom klivet från kakhyllan till frysdisken med Annas Pepparkaksglass – ett mycket uppskattat initiativ.

Nu utökas sortimentet med ”Annas Miniglassar” – len pepparkaksglass täckt av mjölkchoklad med krispiga pepparkaksbitar. Hur gott, och perfekt som en minidessert till fikat eller glöggfesten!

”Annas Miniglassar” säljs i en förpackning om åtta glassar och finns i din matvaruaffär.

annas miniglass

Årets smak på Annas pepparkakor: kardemumma

Inte nog med att de små munsbitsvänliga pepparkaksglassarna landat i butik, Annas har också släppt vilken som är årets smak på pepparkakor.

I år har man satsat på nostalgi, trygghet och tradition – årets smaksättare är en av våra mest älskade kryddor: kardemumma.

kardemumma och pepparkakor

Det är sjunde året i rad man lanserar tillfälliga smaker inför julen. Tidigare år har bjudit på exempelvis storsäljarna Polka, Lakrits och Toffee som alla tänjt på gränserna för hur en pepparkaka kan smaka. Bland övriga spännande smakkombinationer finns Citron och ingefära, Knäck, Lingon och Vinteräpple.

Så smakar årets upplaga av Annas pepparkakor 2021

Idag förknippas kardemumma kanske främst med bullar och andra mjuka kakor, men smaken gör sig riktigt fint på pepparkakor. Vid första tuggan får den krispiga konsistensen i kombination med kardemumma tankarna att vandra till skorpor. Men, redan vid andra pepparkakan mumsar kardemummaälskarna på redaktionen nöjt och sträcker sig efter en till. Vågar vi önska den här kombinationen i glassform nästa år tack?

Årets smak präglas av tradition och nostalgi, men det gör den på inget sätt mindre spännande för det. Aromatisk kardemumma i kombination med pepparkaka ger en utmärkt smakupplevelse, och vi vågar lova att det är en av våra allra godaste kakor någonsin, säger Eva Forsberg, Category Marketing Manager på Annas Pepparkakor.

Pepparkakans historia – från medicin till älskad julkaka

Pepparkakor är en av världens allra äldsta bakverk och de första dokumenterade skrifterna om pepparkakor i Sverige dateras ända tillbaka till 1440-talet. Det var nunnor i klostret i Vadstena som bakade och sålde pepparkakor i framförallt medicinskt syfte och pepparkakorna bakades då på vad som ansågs vara läkande kryddor som anis, cederolja, citron, pomeransskal och kardemumma. Kakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär och man trodde att de även kunde bota allt från kolera till depressioner.

Efterhand bleknade de medicinska aspekterna bort och de goda kakorna blev en lyx för kungligheter och de bättre förmedlade vid årets högtider. Först under 1800-talet började pepparkakor bakas i de svenska hemmen och pepparkaksbakandet kom att koncentreras allt mer till tiden kring jul.

Foto: Annas

TV: 10 av världens mest otippade smaker på godis, glass & snacks
1:15

Efter reklamen: TV: 10 av världens mest otippade smaker på godis, glass & snacks

(1:15)

Relaterade artiklar
Populär pralin försvinner från Aladdinasken – här är årets nya smak
Juleskum 2021 – Så smakar årets skumtomtar