Anna, 18 år: "Så är det att leva med sjukdomen psoriasis"

Anna, 18 år: "Så är det att leva med sjukdomen psoriasis"

Elaka kommentarer och förutfattade meningar är något som mött Anna Frankendal. I sex år har hon haft sjukdomen psoriasis och idag vägrar hon att skämmas för sina fläckar.

Det började plötsligt klia extremt mycket i hårbotten och såg ut som mjäll. Anna Frankendal var då 12 år gammal och hennes mamma förstod snart att hennes dotter drabbats av samma sjukdom som sin pappa, nämligen psoriasis. Något som orsakar en inflammation i de övre hudlagren på kroppen och ger torra, fjällande fläckar.

Anna Frankendal har levt med psoriasis sedan hon var 12 år.

– Det är inte bara fläckar som syns utan de kommer även med extrem klåda. Tänk dig att du har tio nya myggbett varje dag som du verkligen inte får röra för då blir det irriterat och börjar svida. Att det kliar är det jobbigaste, det tar energi att motstå att faktiskt klia, säger Anna.

Idag är hon 18 år och känner av sin sjukdom mest under stressiga perioder i livet då hon sover eller äter oregelbundet.

– Min psoriasis sitter i hårbotten, vilket ser ut som mjäll i mitt bruna hår. Jag har även fläckar över hela kroppen, bland annat på magen, ryggen, benen och armbågarna.

Fått taskiga kommentarer

För många med sjukdomen är inte det värsta att det kliar, utan att den syns. Någon som gjort att Anna har fått höra en och annan taskig kommentar.

– ”Varför är du med henne? Hon är konstig och har äckliga fläckar över hela kroppen och i ansiktet”. Det läste jag på min väns mobil när hon skrev med en kille i vår klass. Jag grät varje kväll när den starka kortison-salvan smörjdes in och jag började använda varma tröjor mitt i sommaren, trots att solen gassade på.

Förutom att andra kan se utslagen så kliar det också väldigt mycket.

Kommentaren gjorde att Anna länge skämdes för sin kropp och önskade att hon kunde gnugga bort fläckarna med en tvättsvamp varje gång hon duschade. För taskiga och förutfattade meningar, det har folk gott om. Anna berättar att vissa själva sätter diagnos på personer med psoriasis och tror att de har eksem eller mjäll.

– Det allra vanligaste är däremot att folk tror att det smittar om man kommer hud mot hud. Jag förstår att det kan se avskräckande ut men tycker att det är en larvig reaktion som tyder på okunskap. Förut när folk tittade sa jag ”du behöver inte vara orolig, det finns ingen risk för dig att få dessa fläckar. Den enda risken är om vi skulle få barn ihop och att de kanske får psoriasis”. Jag ville att de skulle se på mig som person istället för enbart fläckarna.

Har slutat skämmas

Att Annas pappa har samma sjukdom har gjort att han ofta pratat med henne och sagt att hon inte ska skämmas. Så småningom slutade Anna bry sig om folks blickar på stranden eller i omklädningsrummet.

Anna har insett att hon är så mycket mer än bara sitt utseende.

– Det funkar inte att skämmas eller gömma mig för något jag inte kan ändra på. Det är inte värt att avstå att bada på sommaren för. Jag beslutade mig för att inte låta några fläckar definiera vem jag är eller hindra mig från något jag vill åstadkomma.

Att Anna lyckats ta död på hjärnspöken om att hon inte duger på grund av sin sjukdom har hjälpt henne att även bli starkare i övriga livet.

– Min psoriasis, som går emot idealbilden av hur man ska se ut, har hjälpt mig att inse att jag är så mycket mer än mitt utseende. Om någon inte vill vara med mig för att vi inte klickar är det fullt förståeligt men om vår relation är avgörande på grund av några fläckar på min kropp är det helt absurt. Då är det inte en person jag skulle sakna från mitt liv.

Läs mer!
Frida har endometrios: ”Det är som tio knivar i livmodern”
Vikky föddes som kille: ”Det var svårt att våga erkänna att jag är trans”
Sophie, 17 år: Därför skadade jag mig själv

Foto: IBL, Privat