Angelica blev gravid som 13-åring – här är hennes historia

Angelica blev gravid som 13-åring – här är hennes historia

Varje år får runt två miljoner flickor barn innan de fyllt 15 år. En av dem är Angelica från Haiti. Läs om hennes historia här!

Som ung i Sverige i dag informeras du om preventivmedel och det finns alltid någon att vända dig till om du skulle behöva hjälp. Men så ser det inte alltid ut i resten av världen.

Angelica , 13 år, bor med sin son, sina föräldrar och syskon i ett slumområde präglat av våld i en stad i Haiti. Hon träffade sin pojkvän, blev gravid och var tvungen att sluta skolan när hon gick i sjunde klass. Hennes pojkvän fortsätter att gå i skolan som tidigare. Här är hennes berättelse.

”Jag visste att det fanns en risk att jag kunde bli gravid, men jag trodde inte att det skulle hända mig. I skolan fick vi inte lära oss mycket om sådant.

Jag har en pojkvän som är 16 år och vi har varit ett par ganska länge. När jag blev gravid slängde min pappa ut mig och jag fick inte komma hem på ett tag. Jag fick sova på trappan hos olika familjer. Då och då skickade min mamma mat till mig.

Jag skulle inte ha fått barn nu. Jag är för ung och kan inte ens ta hand om honom.

Jag bor tillsammans med mina föräldrar och åtta syskon i en fattig del av stan. Vi förlorade vårt hus i jordbävningen. Min mamma är den enda som försörjer oss. Hon tjänar inte så mycket och hon måste alltid låna pengar. Hon är min enda vän och hjälper mig alltid, även om jag har gjort henne så besviken.

När jag var gravid blev jag jättesmal eftersom jag ofta inte hade mat att äta. Det var svårt. Jag gick inte i skolan och fick sova på gatan.

Den dagen när värkarna började var min mamma borta. Jag gick till flera olika kliniker, men de kunde inte hjälpa mig för mitt tillstånd var för allvarligt. Det var stor risk att både barnet och jag skulle dö. De släppte inte in mig på den avancerade förlossningsavdelningen eftersom jag inte hade några pengar. Jag låg på trottoaren utanför och hade jätteont. Sen kom en kvinna och hjälpte mig. Jag fick låna pengar av henne till medicin och för att göra kejsarsnitt.

När jag kom tillbaka hem från sjukhuset med mitt barn ville min pappa först inte släppa in mig. Han sade att han inte kunde ta ansvar för en dotter med ett barn. Istället var det våra grannar som hjälpte mig. Jag fick en plats hos dem där jag kunde sova med mitt barn och lite mat och något att dricka.

Alldeles nyligen fick jag lov att komma tillbaka hem igen – och nu får jag ta hand om allt. Jag måste gå upp tidigt på morgonen för att gå och hämta vatten. När jag kommer tillbaka ska jag laga frukost åt mina yngre syskon och följa dem till skolan. Sen ska jag ta hand om tvätten. Jag får inte alltid tillräckligt med mat själv och har ingenting till mitt barn.

Min dröm är att få gå i skolan igen. Jag tyckte det var så roligt. Vi var ett gäng som brukade spela teater och sjunga. Det är tråkigt när jag ser dem gå till skolan utan mig. Till och med min pojkvän går i skolan som tidigare, medan jag måste stanna hemma. Min enda önskan är att min son får en utbildning.

Mitt råd till andra flickor är att om de har en pojkvän måste de ta reda på mer om preventivmedel och se till att använda det, så att de inte blir gravida som jag.”

Varje år uppskattningsvis två miljoner flickor under 15 år barn. Det innebär att varje dag lämnar runt 5 500 flickor barndomen för att bli föräldrar. De främsta orsakerna är barnäktenskap, sexuella övergrepp och bristande tillgång på preventivmedel. Det är de yngsta mammorna som löper störst risk för att skadas eller dö i samband med graviditet och förlossning. Trots detta är barnmammorna en osynlig grupp som sällan får sina röster hörda. De inkluderas oftast inte i statistiken då fokus ligger på kvinnor i åldern 15-49 år. Detta leder till att barn som föder barn förblir osynliga och därför sällan får det stöd eller de preventiva insatser de behöver.

Av och foto: Plan International

Läs mer:
Hela listan: 13 nya emojisar som ska peppa tjejer
Lista: 12 coola tech-tjejer som du bara måste ha koll på
10 grymma girl power-låtar (som stärker tjejer!)