Mooncup mesnstrual cup - an environmental menstruation device, which can replace the tampon. It has just been introduced to the UK market. The Mooncup is a reusable menstrual cup around two inches long and made from soft silicone rubber. It is worn internally like a tampon but collects menstrual fluid rather than absorbing. Unlike tampons the Mooncup is not a disposable product, so you only need to buy one. The Mooncup will hold 30ml of fluid, which is roughly one third of the average total produced each period. A light seal is formed with your vaginal walls allowing your menstrual fluid to pass into the Mooncup without leakage or odour. You will probably find that you need to empty your Mooncup less frequently than you currently replace towels or tampons

Allt du behöver veta om menskopp

Visste du att en menskopp bara behöver bytas var tolfte timme? Men hur sätter jag egentligen in den? Här är alla svar du vill ha.

En menskopp är…

…ett skydd som är gjort av silikon och som du för in i slidan när du har mens. Den sitter sedan kvar där inne och samlar upp mensblodet tills du tar ut och rengör den.

Den finns i olika storlekar

Det finns mängder av olika märken och material på menskoppar, vissa är mjuka och andra mer stela. Du kan behöva prova två olika varianter för att hitta rätt för just dig. De flesta märken har två olika storlekar, en för yngre tjejer och en för kvinnor som har fött barn.

Vem som helst kan använda den

Det finns ingen åldersgräns på användningen av menskopp utan tjejer och kvinnor i alla åldrar kan använda den.

Såhär sätter du in den

Högst upp på koppen sitter en ring som du klämmer ihop och viker ihop så att den blir ungefär lika smal som en tampong. Sedan för du in den en bit upp i slidan då du släpper taget och vecklar ut koppen. Då sluter ringen tätt mot slidväggarna och mensblodet rinner inte utanför.

Så tar du ut den

När koppen är full tar du ut den, tömmer blodet och tvättar den med tvål och varmt vatten. För att enklare få ut menskoppen kan du ta tag i den lilla stroppen som finns längst ner på koppen. Tryck sedan på (som om du skulle bajsa) och krysta och tryck till längst ner på koppen för att få den att släppa och enkelt glida ut.

Mindre risk för bakterier än tampong

Både bindor och tamponger samlar på sig bakterier om de sitter för länge. En tampong får du bara ha inne i åtta timmar, sedan ökar risken för sjukdomen toxiskt chocksyndrom, även kallad ”tampongsjuka”.

Så länge kan den användas

En menskopp kan du ha i dig i upp till 12 timmar. Men i början när du är ovan bör du kolla av den var fjärde timme för att se så den sitter rätt och fångar upp allt blod. När du har lärt dig hur mycket du blöder kommer du att veta hur ofta du behöver tömma.

Bra vid fysisk aktivitet

En av de största fördelarna, enligt tjejer som använder menskopp, är att de inte känner oro för att mensen ska läcka när de rör på sig. Många tycker också att det är skönt att slippa bli torr i slemhinnorna inuti snippan, vilket du kan bli av att föra in och ut tamponger många dagar i sträck.

Så mycket kostar en menskopp

En menskopp kostar runt 100-300 kronor, vilket kan låta mycket. Men i och med att de flesta menskoppar är återanvändningsbara i upp till flera års tid så tjänar du snabbt in de pengarna på att slippa köpa tamponger och bindor.

Läs också:
Därför är mens inte pinsamt
Fotbollslaget vill bryta menstabut i idrottsvärlden
Fyra tecken på att du bör kolla upp din mensvärk

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL