Allt du behöver veta inför skolstrejken på fredag

Allt du behöver veta inför skolstrejken på fredag

På fredag kan du tillsammans med Greta Thunberg skolstrejka för klimatet . FRIDA har samlat allt du behöver veta inför den viktiga dagen!

Fredagen den 24 maj arrangerar ungdomsrörelsen Fridays For Future sin andra globala skolstrejk. På över 1 300 platser i 111 länder kommer barn och vuxna samlas för att tillsammans strejka för klimatet.

– Vi står inför en existentiell kris, den största krisen mänskligheten någonsin stått inför. Men den har ignorerats i decennier och fortsätter att ignoreras och vi unga accepterar inte det längre. Därför strejkar vi. Vi kämpar för vår framtid och vi kommer inte att ge upp, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Det är nog ingen slump att strejken äger rum två dagar innan EU-valet i Sverige. EU släpper nämligen ut tio procent av världens sammanlagda utsläpp.

– Och då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar, säger Isabelle Axelsson från Fridays For Future i ett uttalande.

Vem får strejka?

”Alla är välkomna. Alla behövs” uppmanar klimataktivisten Greta Thunberg på Instagram.

Det kommer alltså vara både barn och vuxna på plats. Ta med en kompis, förälder eller någon annan som du vill gå med.

Hur strejkar jag?

”Gör en skylt och gå till närmsta samlingsplats. Det är inte svårare än så” skriver Fridays For Future på Instagram.

Var kan jag strejka?

I Stockholm samlas man i Humlegården kl 11:30. Därefter går man mot Kungsträdgården där tal och konserter kommer äga rum. På scen kommer vi få se Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Danny Saucedo, Lamix och Annika Norlin.

Molly Sandén

Molly Sandén kommer uppträda i Kungsträdgården i Stockholm.

– Jag tror att många människor väljer att blunda för de obekväma miljöfrågorna på grund av att dom känner sig maktlösa när de ser alla skrämmande siffror. Därför är Greta Thunberg så otroligt viktig för vår framtid, säger Molly Sandén.

Bor du inte i Stockholm? Kolla upp din närmsta strejk-plats här!

Läs mer:

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 2019

Rädda miljön – fem saker du kan göra själv

Greta Thunberg utsedd till årets kvinna av svenska folket

Foto: TT