Ariana Grande

9 grymma tips: Så får du högre betyg nästa termin

Är du sugen på att få högre betyg? Lugn, FRIDA har knepen som hjälper dig att bli en riktig stjärna i skolan och kamma hem A i betyg!

Det kan kännas jobbigt och rentav ångestframkallande att vårterminen snart är slut. Men försök tänka positivt och kolla in FRIDAs smarta knep för att få bättre betyg i skolan. A – here we come!

1. Våga fråga för att få bättre betyg

Är det något du inte förstår på lektionen? Räck upp handen och ställ frågan rakt ut, eller stanna kvar efteråt och fråga om läraren kan gå igenom det du undrar över igen. Det skadar aldrig att fråga, och dessutom visar det att du är intresserad av vad som händer på lektionerna. Det viktigaste är bara att komma ihåg att inga frågor är dumma frågor. Passa på att fråga vänner och din familj om det är annat du undrar över, som läraren kanske inte behöver hjälpa till med.

2. Avsätt tid för att plugga

Vi vet hur svårt det kan vara att plugga när Snapchat lockar på mobilen eller när tv-serien står pausad på datorn. Men försök tänk så här – ju mer effektivt du pluggar, desto mer fritid kommer du också att få. Avsätt därför tid (precis som om du skulle gå på en lektion) för att plugga, så kommer det med största sannolikhet gå både snabbare och bättre. Passa på att lägga mobilen och datorn i ett annat rum samtidigt för att slippa störmoment.

3. Var förberedd på lektionerna

Fråga läraren vad ni ska gå igenom på nästa lektion och förbered dig innan. Googla, läs kapitel i böckerna och försök hålla dig uppdaterad för att enklare förstå vad din lärare pratar om.

4. Läs tidningen

Okej, kanske känns det gammalmodigt att sitta och läsa nyheter när alla andra scrollar på Instagram, men det är faktiskt riktigt nyttigt för dig! Håll dig uppdaterad och kika gärna på nyheterna på morgonen. Det är ett enkelt sätt att få bättre betyg i skolan, att bli mer allmänbildad och att lära dig nya, svåra ord. Kom återigen ihåg att fråga dina föräldrar om det är något du inte förstår.

5. Ät och sov ordentligt

Det är superviktigt för koncentrationen att du både är utvilad och har energi när det är dags att plugga. Hoppa inte över frukosten innan ett prov och gå och lägg dig i tid kvällen innan. Ta gärna med dig en flaska vatten och en frukt till skolan för att hålla energinivån på topp hela dagen!

6. Sitt långt fram på lektionerna

Ryktet om att skolkare sitter längst bak i klassrummet stämmer nog faktiskt till viss del. För om du sitter längst fram i klassrummet visar du intresse inför läraren, du ser allt som skrivs på tavlan och du distraheras inte av de andra i klassen. Dessutom är det lättare att på så sätt få lärarens uppmärksamhet och hjälp om det är något du inte förstår.

7. Gör ordentliga anteckningar (och spela in lektionen!)

Ett superknep för att minnas allt som sägs på lektionen är att sätta på bandspelarfunktionen på mobilen och spela in hela lektionen. På så sätt kan du enkelt gå tillbaka och lyssna på vad läraren sade i efterhand om det är något som kändes oklart. Passa samtidigt på att göra organiserade anteckningar där du bit för bit spaltar ner det viktigaste som diskuteras på lektionen.

8. Plugga inte hela natten

Att plugga hela natten stjälper snarare än hjälper – tro oss. Se till att göra ett ordentligt schema för när du ska plugga och ägna istället nätterna åt att sova. Att komma svintrött till ett prov och känna sig helt grötig i hjärnan ger knappast ett A i slutändan.

9. ”Vad krävs för att jag ska få A?”

Fråga din lärare om konkreta åtgärder för att få högre betyg. Läraren har olika dokument för mål du måste uppnå för att få ett visst betyg, och självklart har du rätt att få ta del av dem. Be att få veta vilka betygskriterier du behöver klara av för att nå det betyg du vill ha och sätt en plan utifrån det.

Läs mer:

Åtta superenkla pluggtips som höjer betygen

12 saker du känner varje gång skolan börjar

11 stadier du går igenom när du ska skriva prov

Foto: IBL