Gret Thunberg

8 anledningar till att Greta Thunberg är världens coolaste tjej

Ingen kan ha undgått miljöhjälten Greta Thunberg som dagligen blir hyllad världen över för sitt livsviktiga engagemang. Allt började när hon skolstrejkade utanför Sveriges riksdag i augusti 2018. Men vad har egentligen hänt efter det? FRIDA listar åtta anledningar till varför Greta Thunberg är världens coolaste tjej.

1. Utsedd till Årets kvinna

Klimataktivisten Greta Thunberg röstades fram som Årets kvinna på den Internationella kvinnodagen 2019. På andra plats kom Ebba Busch Thor, KD-ledaren.

2. Nominerad till Nobels fredspris

Med sina blotta 16 år kan Greta vara den yngsta som blivit nominerad till Nobels fredspris. Anledningen till det är att man anser att klimathotet kan vara en av de största bidragande orsakerna till krig och konflikt i världen.

— Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, sa hon till Aftonbladet.

Greta Thunbergs klimatstrejk.

Över 100 länder deltog under Gretas senaste klimatstrejk 2019.

3. Egen dokumentärfilm

Nyligen släpptes nyheten om att Greta Thunbergs klimatkamp blir en dokumentärfilm. Filmen kommer släppas någon gång under 2020 och kommer bland annat att sändas på SVT.

Greta Thunberg

4. Hyllningar från världsstjärnor

Greta har hyllats för sitt engagemang av stora ikoner och världsstjärnor som Leonardo Di Caprio, Anne Hathaway, Barack Obama, Arnold Schwarzenegger, U2-stjärnan Bono, påven Franciskus i Rom, drottning Silvia och många fler.

5. “En av 25 mest inflytelserika tonåringar i världen”

I december 2018 blev Greta utsedd till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar i Time Magazine. I april 2019 blev hon återigen utsedd till en av världens 100 mest inflytelserika personer i samma tidning.

6. Från svensk skolelev till miljöhjälte

Greta hämtade inspiration från skolstrejken i USA och bestämde sig för att skolstrejka utanför Sveriges riksdag i augusti 2018. Där satt hon med ett handskrivet plakat där orden löd “Skolstrejk för klimatet”. Hon strejkade varje skoldag ända fram till riksdagsvalet i september och efter det strejkade hon varje fredag med avsikt att få svensk politik att ta till åtgärder mot klimathotet. I dag är hon en stor ikon som många människor ser upp till. Hon håller tal och strejkar i andra länder, hyllas av kändisar och har blivit tilldelad nomineringar och priser för sitt arbete.

7. Egna hashtags

Gretas aktivism spreds sig internationellt där fler människor deltog i strejken och demonstrationer för klimatet. Hashtags som #ClimateStrike, #FridaysforFuture och #Klimatstrejk användes runt om på internet för att uppmärksamma hennes fina initiativ.

Greta Thunberg Fridays for future

8. Seglade över Atlanten

Den 14 augusti påbörjade Greta Thunberg med besättning sin resa till USA. De utgick från engelska Plymouth och två veckor senare nådde de sitt slutmål – Manhattan, New York.

Anledningen till att Greta tagit sig över Atlanten med båt är för att hon ska delta i FN:s klimattoppmöte i New York och klimatkonferensen COP25 i Chile. Med tanke på flygets påverkan på miljön var det färdmedlet aldrig ett alternativ, och efter att ha diskuterat olika alternativ tackade hon slutligen ja till möjligheten att följa med tävlingssegelbåten Malizia II.

 

Läs mer:

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentärfilm

Rädda miljön – 5 saker du kan göra själv

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 2019

Av: Emilia Lindén

Foto: TT