Vad är feminism?

FRIDA listar – 7 anledningar att vara feminist

Vad är feminism? Och varför är det så viktigt? FRIDA reder ut begreppen samt listar sju anledningar att vara feminist!

Söndagen den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Det är en dag som påminner oss om att rättigheter som vi har i dag inte alltid har varit självklara. Trots att kvinnorättsaktivister har kämpat för att ta oss dit vi är i dag, så är inte vårt samhälle helt och hållet jämställt. Det är här som feminism kommer in i bilden.

Vad är feminism?

Feminismen är en rörelse som kämpar för jämlikhet mellan män och kvinnor. Feminister vill att kvinnor och män ska få samma rättigheter. Kvinnor ska ha samma politiska, sociala, juridiska och ekonomiska möjligheter som män. Står du för jämställdhet så står du för feminism. Mer komplicerat än så är det inte.

Feminism = ett jämställt samhälle.

Feminism = ett jämställdhet.

Här är 9 anledningar att vara feminist:

1. För att alla är lika mycket värda

Alla människor är lika mycket värda oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning eller vad du har för religion. Det spelar ingen roll  vilket land du är ifrån och vilken funktionsvariation du har. Alla människor har samma rättigheter.

2. För att tjejer tjänar mindre pengar

En tjej som har samma jobb som en kille tjänar i genomsnitt 2 miljoner kronor mindre under ett arbetsliv. Är det verkligen okej?

3. För att killar ofta får bestämma mer

Har du någonsin sett en kvinnlig statsminister i Sverige? Inte vi heller. Trots att tjejer ofta har högre utbildning än killar får killar viktigare jobb där man får bestämma mycket. Till exempel statsminister, chefer och professorer.

4. För att ta bort könsroller

Feminister kämpar för att få bort samhällets könsroller, som till exempel att det förväntas att kvinnor ska sköta hemmet och ta hand om barnen medan männen jobbar.

5. För att killar skickar dickpicks 

Vem vill ha en bild på någon annans snopp utan att man bett om det? Nej tack! Att det ens finns säger något om dagens samhälle.

6. För att tjejer är mer utsatta

Statistik visar att sjukt många fler tjejer än killar utsätts för sexuella övergrepp. Och det är flest män som begår våldsbrott.

7. För att tjejer inte alltid får bestämma över sina egna kroppar

Nu senast la den amerikanska deltasten Alabama fram ett förslag om att göra abort olagligt vilket har fått hela omvärlden att rasa. Många menar att män inte borde ta beslut över kvinnors kroppar. Håller du med?

Abortlagen i Alabama USA

Min kropp, mitt val protesterar tjejer runt om i världen.

Läs mer:

Ariana Grande om att ses som ett sexobjekt: ”Vi är inga priser”

Billie Eilish om hårda abortlagen: ”Män ska inte ta beslut åt kvinnor”

Astrid S: ”Därför är jag feminist”

Foto: TT