Ångest

6 tecken på att du kan ha ångest

Psykisk ohälsa och ångest är ett dolt problem vi pratar alldeles för lite om. Men hur vet du om det är just ångest du känner? Här är de vanligaste tecknen.
8 sätt att lindra din ångest
2:08

Efter reklamen: 8 sätt att lindra din ångest

(2:08)

Slå på ljud

Överdriven rädsla och oro

Ett vanligt tecken på ångest är att hela tiden oroa sig och överanalysera händelser. Det kan gälla en specifik, stor händelse eller flera olika småsaker. Alla oroar vi oss och blir nervösa emellanåt, men för en som har ångest blir denna oro så stor att den inte går att kontrollera, säger Anne Larsson på Svenska Ångestsyndromssällskapet.

Huvudvärk och yrsel

När du oroar dig över saker tänker du också mycket, vilket gör att din hjärna sätts på högvarv. När hjärnan tröttnar på alla tankar som flyger omkring kan du få huvudvärk och lätt bli yr.

Sömn- och koncentrationssvårigheter

Har du haft svårt att sova eller sover du oroligt trots att du lägger dig i tid? Oroar du dig och tänker mycket när du egentligen borde slappna av eller koncentrera dig på något annat? Det är vanliga tecken på ångest, speciellt om de sker regelbundet.

Hjärtklappning eller hastig puls

Att hjärtat börjar slå ovanligt snabbt kan ha många olika förklaringar, men om det sker i samband med andra ångestsymtom är det ett tecken på en panikångestattack. Det innebär att ångesten inte är konstant, utan kommer plötsligt och oväntat.

Illamående eller magbesvär

Även om ångest är en psykisk sjukdom som bygger på oro så kan det leda till fysiska reaktioner i kroppen. Det är inte ovanligt att den som lider av ångest känner smärta i magen eller lätt blir illamående.

Ständigt beredd

Att ofta vara rädd eller orolig gör att kroppen ställer in på beredskapsläge genom att hela tiden vara spänd och beredd på det värsta. Det gör att du får svårt att slappna av och känna trygghet.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Läs mer: 

7 svenska kändisar som öppet berättat om sin psykiska ohälsa

Det här händer i kroppen när vi får ångest – terapeuten förklarar

Så lindrar du din prestationsångest

Av: Erika Svensson

Foto: IBL