Hur mycket blöder du egentligen varje mens? Hur kommer det sig att du får ont i brösten vid PMS? Och är synkad mens en myt? Trots att de flesta av oss kvinnor har mens ungefär en gång i månaden och flera tusen dagar under en hel livstid, upplever många fortfarande att det är tabu att prata om blodet som kommer från livmodern.
Det är dags att lyfta hur fantastisk kvinnokroppen är. Därför har vi listat sex fakta som du förmodligen inte visste om mens!
1. Tjejer föds med en miljon ägg
Ja, det är sant. Flickor har cirka en miljon ägg i äggstockarna redan vid födseln. Under puberteten mognar ungefär 500 av äggen och den första ägglossningen sker, uppger 1177. Äggen bildas alltså inte medan du växer, utan finns med redan vid ditt första andetag.
2. Nej, det är ingen myt att du och din vän får synkad mens
Vänner som umgås tätt kan få synkad mens, och det beror troligtvis på feromoner, organiska föreningar som liknar hormoner, men är luftburna. Precis innan ägglossningen sänder tjejer ut en viss typ av feromon som förkortar andra tjejers menscykel. Umgås du med andra kvinnor ofta och under en längre tid kan dina feromoner påverka dina vänner och alla i umgänget kan få en menscykel som har rättat sig efter feromonernas koncentration.

3. Tusen dagar med mens
En kvinna har i genomsnitt mens hela 3 500 dagar under en livstid. Det går att läsa i boken Blood, Bread, and Roses: How Menstruation Created the World. Det är alltså över nio och ett halvt år (84 000 timmar…).
4. Därför får du ont i brösten
Under de två sista veckorna innan mens stiger nivåerna av östrogen och gulkroppshormon. Ökningen stimulerar bindväven i dina bröst och kan leda till att de ömmar och blir svullna. Men du väl får mensen sjunker nivåerna och smärtan eller obehaget brukar gå över efter ett par dagar.
5. Så mycket blöder du varje gång
Under en mensperiod är det vanligt att blöda mellan 20-80 milliliter, alltså knappt en deciliter, som mest. Ofta kan det dock upplevas som mer eftersom blodet blandas ut med slemhinna från livmodern.
6. Vi får mens tidigare i dag än förr
Vid mitten av 1800-talet fick flickor i genomsnitt sin första mens vid 17 års ålder. I dag inträffar det istället redan i 13 års ålder. Enligt en dansk studie som gjordes 2009 utvecklar flickor även bröst i yngre ålder än tidigare. Enligt Illustrerad vetenskap vet forskare ännu inte vad en tidigare pubertet beror på, men huvudförklaringen tros vara förbättrade levnadsvillor.
Bildkälla Thinkstock
Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!
Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se
