6 saker du förmodligen inte visste om tamponger

6 saker du förmodligen inte visste om tamponger

De flesta tjejer har mens en gång i månaden och använder tamponger. Men visste du egentligen det här om det populära mensskyddet?

1. Under din livstid kommer du ungefär att använda 16 800 tamponger, vilket kostar dig cirka 26 000 kronor.

2. Innan tamponger fanns, så som de ser ut i dag, gjorde kvinnorna i antikens Rom tamponger av ull. Kvinnor i Indonesien använda växtfiber, afrikanska kvinnor använde rullat gräs, kvinnor på Hawaii använde ludna delar av ormbunken och japanska kvinnor gjorde tamponger av papper och bandage (och bytte 10 till 12 gånger om dagen).

mens 2

Bildkälla

3. Det gjordes inte reklam för tamponger förrän år 1980. Vänner-stjärnan Courtney Cox var den första personen som använde ordet ”period” i en tv-sänd reklam för Tampax år 1985. Det var väldigt vågat på den tiden. Knäppt va?

Läs mer: Fråga FRIDA: ”Hur ofta ska jag byta tampong?”

4. Tampongsjukan är väldigt ovanlig. Tre till fyra personer per 100 000 kvinnor drabbas av sjukdomen. Tampongsjuka kan du drabbas av om du inte byter tampong tillräckligt ofta; symtomen påminner om influensa och sjukdomen kan i värsta fall vara dödlig. Så länge du byter tampong regelbundet behöver du dock inte oroa dig!

5. Sally Ride var den första amerikanska kvinnan i rymden och hon tog givetvis med sig tamponger upp. Hon hade knutit ihop tampongernas snören så att de inte skulle sväva iväg.

Läs mer: 14 bilder som sammanfattar hur det känns att ha mens

mens 1

Bildkälla

6. Tamponger med hylsa är absolut vanligast i USA på grund av hygieniska skäl, medan tamponger utan hylsa är vanligast i Europa av miljövänliga skäl.

Läs mer:
14 situationer alla tjejer (men inga killar!) förstår
12 känslor som känns helt normala när du har mens
14 gånger du bara behöver din mamma (och ingen annan!)

Foto: All Over Press