Pride 2019

20 höjdpunkter under Stockholm Pride 2019

Det händer massor av spännande under Pride Stockholm 2019. Här är 20 event du inte vill missa!

Äntligen dags för Pride Stockholm 2019. Och som alltid händer det en hel del i stan under Pride-veckan. Festivalen startar officiellt den 29 juli, med invigning på Pride house, och avslutas med den fantastiska paraden den 3 augusti. Här är eventen du inte får missa däremellan.

Guide: 20 event under Stockholm Pride 2019

Här tipsar vi om 20 höjdpunkter i Stockholm under veckan. Programmet för Pride Stockholm hittar du här.

Pride på biografen Zita den 26 juli-3 augusti

Biografen Zita visar ett helt gäng med hbtq-relaterade filmer hela veckan. Exempelvis:

Fucking Åmål den 29 juli

Missa inte den hyllade ungdomsfilmen Fucking Åmål (från 11 år) från 1998, om blyga 16-åringen Agnes som flyttar till Åmål och lär känna populära Elin. Filmen har betytt mycket för många hbtq-personer genom åren och har blivit en riktig klassiker. Mer information om visningen finns här.

Moonlight den 30 juli

Den Oscar-belönade filmen Moonlight (från 11 år) följer en kille från barndomen till vuxenlivet, när han söker sig själv i en tuff del av Miami. Filmen rymmer både smärta och en fin kärlekshistoria. Och filmfotot är helt fantastiskt! Mer information om visningen finns här.

Dom känslorna kom den 1 augusti

Dom känslorna kom är en dokumentär med röster från unga som har sex mot ersättning. Filmen är producerad med stöd från RFSL Ungdom som är ungdomsförbundet för hbtqi-personers rättigheter. Mer information om visningen finns här.

Workshops och samtal på Pride house den 29 juli-3 augusti

I Pride house på Clarion hotel hålls workshops, författarsamtal och föreläsningar under hela Pride-veckan. Årets tema är ”Vi behövs”. Hela programmet finns här.

Pride ung på Lava

En kreativ verkstad för unga från 14 år. Här kan du pyssla med allt från smycken till Pride-banderoller under veckan. Öppet: 14-18 måndag till fredag och 11-16 lördag och söndag. Hela programmet finns här.

Smyckesverkstad den 30 juli

Gör egna unika smycken. Material finns och det kostar ingenting.

Selfie-studio den 31 juli

Fota dig själv i Lavas selfie-studio. Gratis.

Textiltryck och syverkstad den 1 augusti

Gör tygtryck gratis på en egen t-shirt som du tar med, eller köp en tygpåse på plats. Du kan även komam förbi och använda lavas symaskiner hela veckan (gratis även det).

Banderollverkstad den 2 augusti

Gör en egen banderoll till Pride-paraden. Allt du behöver finns på plats och det är gratis.

Nagelbar den 3 augusti

Lava har laddat upp med nagellack i alla regnbågens färger, som du kan måla dina naglar med. Gratis.

Chill out den 4 augusti

Söndagshäng med popcorn och lugn musik. Inget inträde.

Konsert: Melanie C med Sink the Pink i Pride park den 31 juli

Den 31 juli invigs Pride park och kvällens stora dragplåster är Spice girls-medlemmen och soloartisten Melanie C, som har med sig Sink the Pink på scenen. Bland kvällens övriga akter finns Icona Pop. I Pride park behöver du ha med dig en målsman om du är under 15 år. Mer information om konserten finns här. Och information om Prides festivalbiljetter för ungdomar finns här.

Frukostsamtal: Fittfakta den 31 juli

Pride-frukost med sexualuppysaren Jessica Djäken i restaurang Cirkeln på ABF-huset på Sveavägen kl. 10. Fritt inträde. Ingen åldersgräns. Mer information finns här.

Tatueringar: Cynthia Sobraty på Stademonia tattoo 31 juli-2 augusti

Hypade tatueraren Cynthia Sobraty gästar Stademonia tattoo, som också tagit fram egna motiv med queertema inför Pride-veckan. Cynthia Sobraty deltar även i ett samtal om tatueringar och queer konst hos RFSL den 30 juli. Mer information finns här.

Utställning: Sharon Hays på Moderna muséet

Echo, den tongivande amerikanska konstnären Sharon Hays första utställning i Sverige, är öppen till den 11 augusti och rymmer hbtq-röster från förr och nu. Mer information finns här.

Queer-tema på Hallwylska muséet den 30 juli-4 augusti

Under Pride-veckan arrangerar Hallwylska muséet visningar ur genus- och queerperspektiv:

Under ytan vid sekelskiftet 1900

Den 31 juli och 1 och 4 augusti hålls visningar om den borgerliga familjenormen i Stockholm och hur det kunde vara att bryta mot den. Mer information finns här.

Bekantskap sökes… 

Den 30 juli och 2 och 3 augusti har Hallwylska en visning om förbjudna möten och meddelanden i toalettklotter vid förra sekelskiftet. Mer information finns här.

Stolt scenkonst på Parkteatern den 31 juli till 2 augusti

Parkteatern bjuder på inkluderande scenkonst i Galärparken på Djurgården under Pride-veckan. Allt från balett-workshop och musikalmedley till läsning av nyskrivna pjäser. Inget inträde. Hela programmet finns här.

Fest: Transfesten 2019 den 1 augusti

Fest på Södra teatern för och av transcommunityt och allierade. På scen: Tami M, Saga Becker och Mabellina Cliché. Dj:s är Blaq Opal, Tom of Tottenham och DJ Janegay. Förfest i Champagnebaren. Åldersgräns: 18 år. Mer information finns här.

Fest: Stockwig drag festival den 2 augusti

Stockholms störst drag-festival är tillbaka, med konst, föreläsningar, tävlingar, liveframträdanden och dj:s på Kraken. Åldersgräns: 18 år. Mer information finns här.

Rainbow weekend i Kungsträdgården den 2-3 augusti

Stockholms nya kärleksfestival i Kungsträdgården är helt gratis och alla är välkomna. Bland artisterna som uppträder finns Keyra, High5, Sebastian Wallden, Champen26 och Ima Queen. Hela fetsivalprogrammet finns här.

Foto: Melaniec.net och TT.

Läs mer:

12 snygga naglar att inspireras av till Pride

17 hbtq-begrepp att ha koll på

Kändisarna som definierar sig som gay, bi- eller pansexuella