13 saker du inte visste om att vara tvilling

13 saker du inte visste om att vara tvilling

Har du alltid drömt om att vara tvilling eller har du redan en kopia av dig själv i ditt liv? Tvilling eller inte, dessa fakta kommer att göra dig förbluffad.

1. Antalet tvillingar

Det föds cirka 3000 tvillingar i Sverige varje år. Totalt föds det drygt 100 000 barn i Sverige per år.

2. Tvillingar kan ha olika pappor

År 2008 födde Mia Washington i USA två tvillingsöner som genom ett DNA-test visade sig ha olika pappor. Mia var otrogen mot sin partner och hade sex med båda männen inom 2-4 dagar under ägglossningen, vilket gjorde henne gravid vid båda tillfällena. Forskare säger att Mias fall är fullt möjligt och händer en på miljonen.

3. Se skillnad genom naveln

Vissa tvillingar är kopior. Men visste du att det finns ett enkelt sätt att se skillnad på dem? Genom naveln. Naveln är som ett ärr på magen, och alla ärr växer ihop olika. Navelns form är därför unik hos alla individer.

4. Spegelbilder

När man pratar om tvillingar talas det ibland om spegelbilder. Det innebär att tvillingarna är två kopior, fast sett genom en spegel. En är vänsterhänt, den andra är högerhänt, de har födelsemärken på exakt samma motsatta sida och så vidare.

5. Tvillingar behöver inte vara lika varandra

Du har kanske hört talas om enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Enäggstvillingar är i regel ganska lika varandra men det behöver inte tvåäggstvillingar alls vara. De är som helt vanliga syskon som har befruktats av varsin spermie i varsitt ägg. Ända skillnaden är att det skedde vid samma tillfälle.

6. Tvillingar har ett eget språk

Visste du att 40 procent av alla tvillingar hittar på ett eget språk som bara de två förstår? Det är när barnen är små som språket uppkommer, men försvinner sedan när de är äldre. Barnen kan tala och gestikulera till varandra och ofta förstår inte ens deras föräldrar vad de säger.

7. Tvillingar umgås redan i magen

Forskare vid University of Padova upptäckte nyss att tvillingar pratar med varandra lika mycket i magen som utanför. Vid 14 veckors ålder sträcker sig tvillingarna efter varandra och söker kontakt och fyra veckor senare har tvillingarna rört vid varandra mer än vad de rör vid sina egna kroppar.

8. Födde 16 par tvillingar

Guinness rekordbok har kartlagt en kvinna som under 1700-talet födde 69 barn, enligt den sjukhusbok som födslar skrevs in i när varje nytt barn kom till världen. Kvinnan, som var från Ryssland, födde därmed 16 stycken tvillingpar och har fortfarande rekordet för flest tvillingar i världen.

9. Tvillingar kan födas olika år

Ja, visst låter det otroligt! Men faktum är att det hände familjen Keys i Louisiana. Mamman var gravid med tvillingar när hon den 15e oktober 1994 kände att hon fick värkar. En av tvillingarna föddes alldeles för tidigt, men läkarna lyckades få stopp på den andra graviditeten. 95 dagar senare, föddes den andra tvillingen, efter att ha fått växa till sig i mammans mage.

10. Tvillingar har olika fingeravtryck

Den brittiske vetenskapsmannen Francis Galton räknade ut att sannolikheten för att två människor har samma fingeravtryck är 1 på 64 miljarder. Detta inkluderar också tvillingar, som trots samma DNA alltid har olika fingeravtryck.

11. Chansen att få tvillingar

Oddsen att bli gravid med flera barn ser ut såhär:

Tvillingar 1 på 83 graviditeter.

Trillingar 1 på 6 889 graviditeter.

Fyrlingar 1 på 571 787 graviditeter.

Femlingar 1 på 47 458 321 graviditeter.

Sexlingar 1 på 3 939 040 643 graviditeter.

12. Antalet tvillingpar ökar

Under de senaste 70-åren har tvillingfödslar ökat med nästan 50 procent. 2010 föddes 3 287 barn som en tvilling eller trilling vilket motsvarade 2,8 procent av alla födda barn. År 1950 var motsvarande andel 1,8 procent. Man tror att ökningen beror på att fler äldre kvinnor föder barn. Kvinnor över 30 år ökar nämligen chansen att få tvillingar, då det oftare lossnar två ägg vid ägg¬lossning när kvinnan är äldre.

13. Det går att lukta sig till tvillingar

Enäggstvillingar har identiskt DNA, och därför är det omöjligt för en person att skilja deras spår från varandra, till exempel i de fall där en av tvillingarna begått ett brott, men polisen inte vet vem av dem det var. Men en polishund kan känna skillnaden. Hundens känsliga nos kan spåra vem av tvillingarna som är den skyldige.

Läs mer:
8 gånger Kendall Jenner och Harry Styles ser ut som tvillingar
Sno stilen av musical.ly-tvillingarna Lisa & Lena
Nio kända tvillingpar – från Marcus & Martinus till The Dolan twins

Källa: Dailymail.co.uk, Illustreradvetenskap.se , Huffingtonpost, statistiskacentralbyrån, Tvillingsajten.se, guinnesworldrecords.com, Lubbockonline.com.
Foto: IBL