Under hösten 2021 har Frida i samarbete med organisationen Zonta International haft en skrivartävling där läsare över hela landet har skickat in noveller med chansen att få dem publicerade.
Utmaningen var att skriva en berättelse med temat barnäktenskap. Trots många bra noveller och tuff konkurrens, lyckades juryn enas om en vinnare – nämligen Tilda Jivenius, 13, från Hässelholm, Skåne.
Läs hennes novell Barn inte brud här!
Stort grattis till vinsten Tilda! Hur känns det?
– Det känns jättekul! Jag blev jättechockad och glad.
Vad fick dig att vilja delta i skrivartävlingen?
– Jag har alltid gillat att skriva berättelser. Jag fick reda på tävlingen via min svenskalärare och tyckte att det verkade roligt. I sexan skrev jag en novell på svenskan, och den tyckte både min mamma och lärare var väldigt bra. Jag tänkte ”varför inte testa och skriva en till?”.
Din novell, Barn inte brud, kom på förstaplats, vad handlar den om?
– Den handlar om en flicka som blir bortgift mot sin egen vilja, och sen får man läsa om deras äktenskap och hur det tillslut slutar lyckligt ändå.
Hur var det att skriva en berättelse med temat barnäktenskap?
– I början så tyckte jag att det var lite svårt. Jag brukar oftast skriva glada och mystiska historier om tomtar och älvor, men när jag såg bilderna på det lilla lammet och skorna, fick jag inspiration. Sen känns det alltid lättare när man kommit igång.

Tilda inspirerades av den här bilden när hon skrev sin novell "Barn inte brud".
Zonta International/Therese SchroederVilket budskap har din novell, Barn inte brud?
– Jag vill att den som läser ska tänka efter hur olika folk lever. Det är inte så att alla lever så som vi gör här i Sverige, att man har tak över huvudet och mat på bordet. Alla kanske inte får leva efter sin egen vilja, det kan vara att ens föräldrar bestämmer vem man ska gifta sig med och när man göra det.
– Budskapet är att man ska våga säga ifrån om blir man bortgift, och att man ska säga till en vuxen.
Vilka tre tips skulle du ge till någon annan som vill skriva en novell?
1. ”Försök först att komma på en historia, den kan handla om nästan vad som helst, och sen bara bygga vidare på det. För i slutändan brukar det bli bra. Låt fantasin flöda och tänk inte för mycket”.
2. ”Jag brukar använda mycket känslor och tankar när jag skriver”.
3. ”Få feedback från någon annan. Jag brukar låta mamma läsa texten, så rättar hon om det är lite stavfel”.