Saker att göra i karantän

10 saker du kan lära dig under 48 timmar i karantän

Att hålla sig isolerad hemma är inte superkul. Så varför inte utnyttja tiden till att utveckla en ny färdighet? Här är 10 saker du kan lära dig på 48 timmar.

Det sägs ju att det tar 10 000 timmar att bli riktigt duktig på något. Förhoppningsvis kommer coronakarantänerna inte hålla på så länge.

Men det krävs faktiskt inte jättemycket tid för att lära sig nya saker. Att vara isolerad hemma för att minska smittspridningen har en del nackdelar. Men det går faktiskt att ägna tiden åt att bemästra nya färdigheter. Du har kanske alltid velat lära dig stå på händer, få till en inbakad fläta eller lyckas med ditt fröknäcke. Varför inte passa på nu?

Här är 10 saker du kan lära dig på 48 timmar:

1. Hur man blir en växtgäri

Trenden med växter ser inte ut att avta. Palettblad, monsteror och fiolfikusar pryder mångas fönsterbrädor. Varför inte beställa hem lite fröer och prova odla något? Förslagsvis tomater eller solrosor. Vårsolen som har börjat kika fram är växternas bästa vän. Det är oväntat tillfredställande att vattna, pyssla med och och se sina växter frodas.

2. Hur man målar en vass eyeliner

Ibland undrar jag om det är en universell lag som gör att det i 90 procent av fallen bara går att få till en snygg eyeliner på ena ögat. Det verkar i alla fall så. Men jag har hört att det enda som gäller för att lyckas med båda vingarna är att öva. Dessutom kan du behöva göra på olika sätt beroende på hur just ditt öga är format. Influencern Alice Stenlöfs signaturlook innehåller en riktigt drömmig eyeliner. Spola fram till 7.30 i hennes vlogg och lär dig steg för steg.

3. Att stå på händer

Av någon anledning verkar många drömma om att kunna stå på händer. Som gammal gymnast har jag två tips: Mycket sitter i huvudet, men börja långsamt. I början känns det konstigt att vara upp och ner, men du behöver vänja allt från ryggrad till handleder att syssla med akrobatik.

Börja med att ställa dig på huk och känn efter hur det känns att lägga belastning på handlederna. Fortsätt med att stå med magen mot en vägg och långsamt gå uppåt med fötterna. Det många glömmer är att rikta axlarna framåt, som att du dyker. Nästa steg är att testa sparka upp mot en vägg. Stressa inte. Det är inte läge att behöva sjukhusvård just nu.

4. Hur man gör en inbakad fläta

För dig som inte vill syssla med akrobatik kanske detta tips passar bättre. Har du långt hår är det här en väldigt skön frisyr som passar i alla lägen. Eftersom jag själv inte lyckats bemästra denna skill har jag inga konkreta tips. Jag kommer att bege mig direkt till Youtube för bästa möjligt hjälp av expert. Den här videon måste ha 10 miljoner visningar av en anledning.

5. Alla kortkommandon som gör dig snabbare

Alla kan vi nog ctrl C + ctrl V, alltså copy paste. Men det finns en uppsjö av kortkommandon som verkligen kan effektivisera din tid vid datorn. En av mina nya favoriter är att återöppna en flik jag råkat stänga ner online. Om du använder Google crome som webbläsare klickar du ctrl + skift + t. Online finns liksom hela listor på allt du kan göra. Och låt mig säga att det är mycket mer än du tror!

6. Att baka bullar, fröknäcke eller egen granola

Det finns väl ingenting så mysigt som ett hem som luktar nybakat? Här går det att välja bakverk eller mellis efter personlig preferens för att sedan googla recept och sätta igång. Är du redan okej på att baka kanske du hinner med flera saker. Men är du nybörjare kanske du ska satsa på en. Muffins eller kladdkaka är enkelt att starta med (skriver till mig själv).

7. Hur du viker dina kläder perfekt

Hur du väljer att vika dina kläder har en enorm påverkan på hur lätt (eller svårt) det är att hitta i din garderob. Och ska man tro den japanska städexperten Marie Kondo är det en konst att lära dig vika på det ultimata sättet. På med hennes program på Netflix och förfina din teknik, en gång för alla!

8. Att twerka

För att kunna twerka krävs att du lär dig tilta höften på rätt sätt både framåt och bakåt, samtidigt som du behöver jobba upp viss benstyrka och ha kontroll över sätesmuskeln. Även här är Youtube din bästa vän. Börja enkelt och inte för snabbt. Förslagsvis värmer du upp lite innan så att du inte sträcker dig. Är twerking inte din stil, testa en annan dans!

9. Att kalligrafera snyggaste inbjudningskorten

Hur avundsjuk är man inte på personerna som har förmågan att kaligrafera och byta mellan fem olika handstilar? Använd din karantän för att se till att den här personen blir du. Både på Instagram och Youtube finns många konton med allt från handfasta tips till guider över hur du skriver enskilda ord. Till exempel @seblester eller @thelamejournal.

10. Att yoga eller meditera

Ta en paus från pluggandet och se till att stretcha och rör på axlar och rygg med jämna mellanrum för att inte få ont. Till de populäraste yogalärarna online hör kontot Yoga with Adriene. Hon lär ut både Yoga och meditation. Till exempel har hon för två år sedan publicerat ett klipp med meditation för att hjälpa till med ångest, vilket känns extra viktigt just nu.

Läs mer:

FRIDA-läsarna tipsar: 72 filmer & serier att se i karantän

Har du tråkigt? Här är 31 saker du kan göra!

Filmerna som släpps på SF Anytime efter Filmstadens beslut