10 knep som gör det lättare att prata inför klassen

10 knep som gör det lättare att prata inför klassen

Vill du sjukskriva dig när det är dags för presentation inför klassen? Att prata inför människor är mångas största rädsla. Här är tipsen på hur du blir av med din scenskräck.
TV: Så blir du ett socialt geni – spana in dessa tips
1:9

Efter reklamen: TV: Så blir du ett socialt geni – spana in dessa tips

(1:9)

Slå på ljud

Illamående, darriga och svettiga händer och total black-out. Alla är vanliga symtom som ofta uppkommer när du ska redovisa eller hålla tal inför klassen. Känns det som att alla stirrar på ditt röda ansikte och ser rakt igenom dig? Du är verkligen inte ensam.

Nervositeten inför att tala framför folk är en av de vanligaste sociala rädslorna och kallas för glossofobi. Men det finns sätt att kontrollera rädslan så att den inte längre är ett hinder för dig.

1. Sjukskriv dig inte

Viktigast av allt när det kommer till att bli bättre på någonting är att våga göra det. Övning ger färdighet så nästa gång du ska prata inför klassen och du känner för att sjukskriva dig, tänk om! Ju fler gånger du ställer dig där framme desto enklare kommer det att bli.

2. Förberedelse

Att vara förberedd är kanske det enklaste steget i att kontrollera din rädsla. Ofta är man rädd för att tappa bort sig eller drabbas av en black-out. Genom att lära dig ditt manus eller ha tydliga punkter som du kan titta på under talet kan nervositeten lugna ner sig lite. Ett tips är att lära dig inledningen utantill. En bra start på redovisningen höjer ditt självförtroende och gör det enklare för resten att bara flyta på.

3. Anpassa stödorden efter dina behov

Många tror att en bra talare aldrig behöver kolla ner på sina anteckningar, eller kanske rent av inte ens har några. Tänk inte så! Våga i stället använda dig av anteckningar eller stödord som du tycker passar just dig. Kanske trivs du bäst med korta punkter eller så känner du dig trygg med långa meningar. Använd ett manus som passar dig för att du ska känna dig trygg.

4. Öva framför spegeln

Testa att ställa dig framför spegeln och observera dig själv samtidigt som du håller ditt tal. Öva på att se avslappnad ut så kommer det bli enklare för dig när det väl gäller.

5. Ändra ditt tankesätt och tro på dig själv

Allt handlar om självförtroende och när det kommer till självförtroende är det just du som är din egen största fiende. Släpp tankarna som säger att det kommer att gå dåligt och bestäm dig för att du kommer hålla det där talet och att du kommer göra det bra. Det kommer genast kännas mycket bättre.

6. Våga vara tyst

Även om det känns som att en sekunds tystnad gör allting värre så är en paus ofta precis vad du behöver. Stanna upp i någon sekund och ta ett djupt andetag för att lugna dina nerver. Testa att dricka en klunk vatten om det känns konstigt att bara stå där tyst.

7. Minska kraven på dig själv

Var nöjd med din prestation även om den inte var perfekt (enligt dig). Oftast ställer vi alldeles för höga krav på oss själva när vi egentligen är väldigt bra precis som vi är. om du inte går in med inställningen att göra allting helt perfekt blir de små sakerna inte lika viktiga och gör dig inte lika nervös.

8. Fokusera på ditt tal och inte på publiken

Oftast handlar rädslan om att du fokuserar alldeles för mycket på vad andra tycker om dig än på vad du faktiskt ska tala om. Försök att glömma bort alla tankar på om du är röd i ansiktet eller om de ser att dina händer darrar. Genom att fokusera på din text och det du pratar om får de andra tankarna inte möjlighet att ta över ditt fokus.

9. Andas lugnt

Yoga och meditation har på senaste tid blivit populära hälsotrender men de är även perfekta medel för att lugna sina nerver och bli mer avslappnade. Testa att ta tio djupa andetag och känn hur nervositeten rinner av dig.

10. Prata långsamt

Även om det enda du vill är att få talet överstökat så är ett hett tips att ta det lugnt. När du stressar dig igenom texten är risken för att du stakar dig eller blir torr i halsen större och det är ofta precis just det du är som mest rädd för.

Läs också:
Zara Larsson: ”Så får du självförtroende när du ska tala inför andra”
Känns skolstarten jobbig? Så gör du den bättre!
Åtta saker du kan göra för att få den bästa terminen ever

Av: Ellinor Lindholm

Foto: IBL