Annons

Annons

Långläsning: Varför är mens pinsamt?Har du också gömt tampongerna i väskan? Nu reder vi, en gång för alla, ut varför det är så himla pinsamt med mens (och varför det så klart inte ska vara så).

Mens. Halva världens befolkning får det när tonårslivet knackar på dörren. Så varför är det då så många som skäms över den? Att komma i puberteten kan vara både spännande och läskigt – och med den kommer också mensen. Åsa, 19 år, kommer ihåg precis hur det var den där dagen för några år sedan då mensen syntes i trosan för första gången.

Annons

– Jag minns väldigt tydligt hur jag, innan jag gick till skolan, la bindan i bakfickan på min byxa för att slippa ta upp den ur väskan så att någon såg. När jag var på toaletten så slog jag sedan in den i massa toalettpapper så att personen efter mig inte skulle misstänka någonting. Jag tror jag kände så här för att det var så mycket prat i klassen om vem som hade mens och inte. Det kändes jättejobbigt! Jag ville inte att folk skulle veta att jag hade det.

Fråga FRIDA: ”Hur ofta ska jag byta tampong?”

Det blev allt jobbigare för Åsa att skämmas över något som för kroppen var något viktigt och helt naturligt.
– Jag minns en gång när jag gick i sexan och klassen skulle ha simning på idrotten. Jag hade bara haft mens i mindre än ett år då och hade därför aldrig provat att använda tampong. Tanken på att prova tampong kändes obehaglig och jag började tveka om jag ens skulle hänga med på simningen. Min mamma föreslog att jag skulle prata med min idrottslärare om det (som var en man i 40-årsåldern). Jag blev helt förskräckt av tanken att en kille skulle veta att jag har mens. Det fanns ju bara en kille som visste om det och det var min pappa, vilket räckte gott och väl.

Killar blir äcklade

Det slutade med att Åsa, trots att hon tyckte att hela tamponggrejen kändes obehaglig att testa, provade det.
– Jag gick på simlektionen lättad över att läraren aldrig fick veta att jag hade mens.

Men det tog inte lång tid innan irritationen över att hennes mens skulle vara något pinsamt och något som hon behövde gömma började växa fram.
– Om mens inte varit lika tabu skulle det varit lättare för mig att kunna diskutera det med min lärare. Och jag tror, tyvärr, att det är just tabu för att det är vi tjejer som får mens. Media och samhället målar upp att kvinnan ska vara felfri. Vi ska vara trådsmala, ha långa mörka ögonfransar, stora bröst och inga finnar – you name it! Och mens passar inte in på det ”vackra” idealet. Men mens är helt naturligt och det är verkligen inget vi tjejer någonsin ska behöva skämmas eller ursäkta oss för.

Video: Clara Henry hissar och dissar mens

De stunderna Åsa kände att det var svårt att prata öppet om mensen tog hon hjälp av tjejerna i klassen.
– Som tjej har jag märkt att andra tjejer ofta inte alls blir besvärade av att prata om mens. Tvärtom, de tycker att det är skönt att snacka om det. Däremot så har killar varit ett större problem när det kommer till mensen.

– Flera gånger har jag fått höra av killar ”måste ni snacka om det, jag äter” eller ”snacka om det där hemma i stället för jag vill inte höra!”. Men jag tror att om vi ska få bort pinsamhetsstämpeln på mensen så måste vi snacka om den. Och killar har verkligen ingen rätt att kalla oss äckliga, säger hon.

Nu, några år efter första mensen, känns den inte alls lika pinsam och skamfull. Åsa är redo att jobba för att få bort pinsamhetsstämpeln på mens – för gott.
– Det är viktigt att prata om mensen. Då menar jag inte att vi ska ha fler samtal med sjuksköterskan i separata rum, som om det bara är där det är tillåtet att prata om den utan att skämmas.

mensVåga prata om mens med dina vänner.

Stolt över att ha mens

Hon menar att vi ska våga prata om mens i vardagssituationer. Som i klassrummet, i matsalen och på fritiden.
– Jag och mina vänner började prata om mens i matsalen en gång. Vi pratade om mensvärk då. Ganska snabbt blev våra killkompisar väldigt obekväma och tyckte att vi borde sluta. Men i stället för att sluta sa vi åt dem att om de tyckte det var så pass jobbigt att lyssna kunde de gå därifrån. Det var ju inte precis så att vi tvingade dem att lyssna. Men bara för att killarna blir obekväma betyder det ju inte att vi tjejer har skyldigheten att sluta prata om det.

Fakta: 8 saker du borde veta om snippan

Ehwa Guting, rådgivare vid Mörby ungdomsmottagning i Danderyd, vill få bort tabun med mens.
– Samhället har framställt kvinnors mens under alla tider som något orent och något som ska hållas hemligt. Jag tänker att det är viktigt att prata om mensens innebörd för kvinnan och att den är något att vara stolt över. Föräldrar kan tidigt prata med sina döttrar och information på andra ställen är också viktigt, som till exempel i förskolan och skolan. Ge mens mer utrymme och informera både tjejer och killar.

Något hon lagt märke till är hur allt fler unga tjejer bara använder tampong, och vägrar bindan för att minska risken för att ses som ofräscha.
– Jag har reflekterat mycket över detta. De flesta tjejer jag träffar på mottagningen använder endast tampong under mens och tycker det är helt otänkbart med binda. Mens blir i media allt mer förknippat med något som gör ont och bara är besvärligt, vilket såklart inte är hela sanningen. I vissa kulturer är mens något de firar!

Tips: Sex onanitips som gör det ännu skönare

Så gör du mensen mindre pinsam

1. Prata om den
Du är verkligen inte ensam om att ha mens. Snacka, ställ frågor och undangöm inte något som bara visar att din kropp mår bra och fungerar precis som den ska.

2. Säg ifrån
Seriöst, folk som ser mens som något fel och skamligt? Ryt till! Det är dags att sluta äcklas av kvinnokroppen och kvinnors kroppsvätskor.

3. Informera andra
Brist på kunskap kan göra osäkerheten större, hos både tjejer och killar. Se till att samla information om mens och allt den är bra för och dela med dig till andra. Är vi fler som har koll så är vi fler som fattar att mens inte är det minsta pinsamt.

Läs ”Fråga FRIDA”:
”Kan jag vara gravid?!”
”Måste mina föräldrar veta att jag äter p-piller?”
”Tänk om han upptäcker att jag är oskuld?”

Av: Julia Knave
Foto: All Over Press

Annons
Annons


TAGGAR
1 kommentar | TranslateAnnonsLaddar