Annons

Annons

Krönika: Lärarens ord till mig fick mig att fatta – mobbarna får inte vinnaFör många innebär skolstarten att äntligen få träffa kompisarna igen. Men så är inte verkligheten för alla. FRIDAs Madeleine Laurell minns hur det var att känna sig ensam i skolan.

Jag kommer så väl ihåg den allra första skoldagen efter ett långt och härligt sommarlov. Det luktade sensommar och gräset var fullt av dagg.

För många hänger det något förväntansfullt i luften den morgonen. Att äntligen få packa ner de nya pennorna och anteckningsblocken i väskan, och träffa sitt squad igen.

Annons

Jag önskar verkligen att alla kunde känna den entusiasmen över att börja skolan efter lovet. Men för vissa innebär den första skoldagen en stor orosklump i magen. Ryggsäcken känns extra tung, och tankarna snurrar i huvudet. ”Ska jag behöva vara ensam i år också?”

Om du som läser den här texten tycker det känns jobbigt att behöva gå tillbaka till skolan i höst, så vet jag hur du känner. Under min skoltid fick jag stå ut med det mesta. Allt från krokben i korridoren och att bli instängd i skolduschen i mellanstadiet, till spydiga kommentarer och nätmobbning i högstadiet. Det gick faktiskt så långt så att mina föräldrar fick polisanmäla en tråkig händelse när jag gick i åttan. Jag drev en modeblogg på den tiden, vilket inte var så populärt i en småstad. Eftersom man absolut inte fick göra någonting annorlunda.

Jag minns en dag i högstadiet, när jag satt och grät i klassrummet efter en lektion, och min lärare, som var ett fantastiskt stöd sa:

”Du är inget offer! Ta inte på dig den rollen, för då låter du dem vinna”.

Det ligger så mycket i det. Jag insåg att det faktiskt inte var något fel på mig. Jag hade bara haft oturen att hamna med andra som inte tyckte att jag passade in i deras sfär. Och jag bestämde mig där och då för att aldrig låta dem komma åt mig igen.

Jag förstår att allt känns skit just nu, men det värsta du kan göra mot dig själv är att acceptera din situation, och att falla in i rollen som den mobbade tjejen. Du är alldeles, ALLDELES för bra för det! Låt aldrig någon trycka ner dig! Att byta klass ska inte behöva vara en lösning, och varför ska du göra det? Det är inte du som är problemet.

För mig vände det när jag var femton. Jag åkte på språkresa, och lärde känna nya människor. Jag provade på att jobba som säljare i klädbutik efter gymnasiet, träffade likasinnade, och blev bästa vän med min chef. Därefter insåg jag också att jag kunde göra något med bloggandet, och gick en utbildning i sociala medier. Där träffade jag fantastiska människor, som fick mig att känna att det var roligt att gå i en klass igen. Jag mår bra i dag, och har underbara vänner som tycker om mig precis för den jag är. Bara för att jag fortsatte att vara jag, och körde mitt race!

Du har så mycket framför dig i livet, och du kommer också att träffa nya människor. Det viktiga just nu, är att stå upp för dig själv – även om det är jobbigt. Anpassa dig aldrig för att någon annan vill göra dig osäker – fortsätt att vara du. Din tid kommer!

Läs också:
Så hittar du nya vänner genom att åka på språkresa
”Skäms ni inte över att ha gjort en annan människa illa?”
Skola ger böter till mobbares föräldrar

Foto: Imaginara, IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar