Annons

Annons

Krönika: ”Kärlek handlar om att finnas där – inte om att köpa gelehjärtan”

Emelie Talledo kritiserar alla hjärtans dag.FRIDA-läsaren Emelie Talledo kritiserar alla hjärtans dag, och berättar i sin krönika om hur sjukfrånvaron i svenska skolor ökar under högtiden på grund av ångest.

Många alla hjärtans dag-dyrkare försvarar den här högtiden med att det är fint att visa kärlek. Visst är det så, men varför behöver vi göra det just en viss dag varje år? Varför inte försöka göra det varje dag? Svaret är givetvis för att den här så kallade högtiden är ett kommersiellt jippo.

Annons

Minst en månad innan den 14 februari är alla affärer fyllda med nallar, godis och vykort, allt med kärleksfulla hälsningar. Priserna går upp varje år och affärerna tjänar multum. Varför låta någon annan tjäna pengar på din kärlek? Kärlek handlar om att alltid finnas där, inte om att köpa geléhjärtan en gång om året. Alla hjärtans dag är inte alla hjärtans dag, det är några hjärtans dag. Varför lägga ner så mycket tid och energi på en högtid som inte gynnar alla?

Gilla FRIDA på Facebook

”Det finns ingen som firar alla singlars dag”

Alla hjärtans dag är inte för alla. Det finns ingen som firar någon alla singlars dag. Det finns ingen dag för dem som tänker annorlunda. Inte ens i vårt så öppna och accepterande samhälle. Om man tvunget måste fortsätta fira alla hjärtans dag kan man åtminstone döpa om den. För det är inte alla hjärtans dag. Det är och kommer alltid att förbli en högtid för speciellt utvalda.

Långläsning: Varför är mens pinsamt?

Det finns förmodligen någon som undrar hur jag vet det. Jo, det kommer alltid finnas ensamma människor. Både frivilliga och ofrivilliga. I dag finns det väldigt få som vet eller ens bryr sig om varför vi firar alla hjärtans dag, vi bara gör det på ren rutin. Högtiden har förlorat sin ursprungliga mening, men även meningen att visa kärlek. Nu handlar det bara om att visa pengar.

”Alla hjärtans dag bidrar till ångest – och skolfrånvaro”

Förutom det så bidrar högtiden till ångest hos många ofrivilliga singlar eller människor som känner sig oälskade av släkt, vänner och familj. Både BRIS och flera skolsystrar och skolkuratorer har tidigare sagt att ångesten ökar på alla hjärtans dag och att skolfrånvaron är högre på just den här dagen än på någon annan skoldag. Det finns givetvis lösningar på det. Det skulle kunna anordnas någon aktivitet i skolan som involverar alla, till exempel skriva ner någonting snällt om varje person. Då krävs det att skolan engagerar sig och ser allvarligt på problemet. Men det är inte många skolor som gör.

Om den här högtiden ger ångest och ökar skolfrånvaron för många, vad finns det för anledning att behålla den i almanackan? Givetvis kan vi visa kärlek, det här är inte en protest mot kärlek, men det kan vi göra när som helst. Om vi behöver en speciell schemalagd dag för att visa kärlek, så borde vi fundera på om det verkligen är äkta kärlek.

Ska alla hjärtans dag finnas kvar måste det ske drastiska förändringar: exempelvis ett mer realistiskt namn och mer engagerade vuxna, främst i skolan.

Om krönikören:

Namn: Emelie Talledo
Ålder: 14 år
Bor: Stockholm
Drömmer om: Att bli författare och bokförläggare

Läs också:
Här slår tjejerna tillbaka mot vikthets och skönhetsideal
15 gånger Demi Lovato har peppat oss att må bättre
Vloggaren dissar sina viktmobbare – en gång för alla

Annons
Annons


TAGGAR
1 kommentar | Translate

MEST LÄST


AnnonsLaddar