Annons

Annons

Krönika: Det är 2016 och vi måste fortfarande ”komma ut”Unga artister kommer ut som homo- eller bisexuella och världen berörs av deras styrka och mod. FRIDAs Sara Jergard dissar det faktum att de måste komma ut över huvud taget.

George Shelley från Union J postade nyligen ett klipp på Youtube där han berättar att han haft både flickvänner och pojkvänner. I går valde Oscar Zia att berätta att han är homosexuell. Det är både starkt och inspirerande och jag kan bara tänka mig hur mycket det hjälper de som kämpar med sina egna tankar och känslor kring sin sexualitet. Men det ingen tar upp är det faktum att vi i dag, år 2016, fortfarande måste ”komma ut” och berätta för hela världen att ”jag gillar någon av samma kön som mig”.

Annons
Gilla FRIDA på Facebook

Att vara homosexuell, hetero, bi, queer eller vad du själv vill definiera dig som grundar sig i att vi älskar och attraheras av andra människor, oavsett vem eller vilka det är. Att älska är fint. Det har blivit mer accepterat i Sverige under de senaste åren vilket är bra. Men det förväntas fortfarande att du ska ”komma ut” om du inte till hundra procent känner att du är heterosexuell. Det är som att du måste berätta för omvärlden att du dolt en stor hemlighet. En hemlighet som du med största sannolikhet behövt hålla för att omvärlden inte tycker att det klassas i facket som rätt.

”Det är fortfarande inte accepterat att bli kär i en person och inte ett kön”

Det är fortfarande inte en självklarhet att en kille kan gilla en annan kille eller att en tjej gillar en tjej. Det är fortfarande inte accepterat att vi förälskar oss i en person och en människa, inte ett kön. Folk höjer fortfarande på ögonbrynen när de ser två personer av samma kön hångla upp varandra.

Samhället idag är inte helt öppet för HBTQ-personer. Många människor behöver genomgå ett helvete bara för att samhället säger att det just du känner och tycker är på något sätt fel. Hur kan kärlek och att älska någon vara någonting annat än rätt? Oscar Zia säger till Nöjesbladet att han ”är rädd för att folk ska se honom annorlunda”. Hans fans har överöst honom med kärlek och jag tror verkligen att deras bild av honom är densamma, om inte ännu mer positiv. Samtidigt blir jag ledsen över det faktum att han ens ska behöva säga något över huvud taget, som att han är ”skyldig” att göra det.

Nu är det upp till oss att visa att det inte spelar någon roll. Något som ni, den yngre generationen, enligt mig är bäst på att göra. Vi kan visa att könet på personen du gillar inte har någonting att göra med vem du är eller hur du är. Förhoppningsvis kommer det en dag där du inte längre behöver ”komma ut”. Där det räcker med att du är dig själv.

Läs mer:
Oscar Zia kommer ut som homosexuell
Teen Wolf-stjärnan kommer ut som homosexuell
Fråga FRIDA: ”Jag är bisexuell – är det fel?”

Foto: All Over Press

Annons
Annons


TAGGAR
2 kommentarer | Translate

MEST LÄST


AnnonsLaddar