Youtubers kritiserar Guldtuben – efter att nomineringarna har släppts

Youtubers kritiserar Guldtuben – efter att nomineringarna har släppts

Igår blev det officiellt vilka som är nominerade till Guldtuben 2018. Alla är däremot inte nöjda – och väljer nu att starta en egen gala.

Igår kunde FRIDA berätta om vilka som blivit nominerade i samtliga kategorier på Guldtuben.

Efter att nomineringarna släppts möttes galan av stark kritik och i sociala medier sprids nu hashtaggen #riggtuben för att protestera mot att många youtubers, som har stora kanaler och massa visningar, inte har blivit nominerade medan personer med färre följare syns i flera kategorier.

Ben Mitkus och Joakim Lundell är två av de youtubers som väljer att bojkotta Guldtuben då de inte är nöjda med nomineringarna. I sina kanaler har de nu berättat om sina planer att i stället anordna en egen gala – utan prisutdelning och i stället fokus på underhållning.

En av juryns medlemmar, Emanuel Karlsten, har nu bemött kritiken i ett blogginlägg. Han förklarar att antal följare och visningar inte alltid är det viktigaste och att vissa youtubers valts bort för att deras innehåll inte överrensstämmer med Guldtubens riktlinjer som innebär att det ska vara fritt från hat, diskriminering, rasism, hot eller annat stötande material.

Han menar också att det är ”ok och rimligt att kritisera juryn för våra val” och hoppas att kritiken ska leda till att Guldtuben blir ännu bättre nästa år.

Läs mer!
Allt du behöver veta inför Guldtuben 2018
Jocke och Jonna Lundell ska ha barn
Test: Hur beroende av Youtube är du?

Källa: Breakit, Expressen
Foto: Instagram, Guldtuben