Felix Sandman och Hanna Ardehn i Störst av allt

William Spetz om Störst av allt: ”Det har varit en berg-och-dalbana”

FRIDA har träffat komikern och skådespelaren, William Spetz, som avslöjar vem han spelar i Netflixs första svenska tv-serie Störst av allt .

23-åriga William Spetz blev först känd för svenska folket som bloggare och Youtube-stjärna. I dag arbetar han som komiker, programledare och inte minst skådespelare. Nu är han återigen aktuell på vita duken i Netflix nya serie-satsning Störst av allt där han spelar mot Felix Sandman och Hanna Ardehn.

Vem är din karaktär i Störst av allt

– Jag spelar Samir. Han är en av få i Djursholms-gymnasiet som inte kommer från överklassen. Han är uppvuxen i förorten och har sökt sig in i finrummet. Han är lite av en outsider.

Ser du några likheter eller skillnader mellan dig och Samir?  

– Vi är ganska olika, men det jag kan känna igen är utanförskapet, som jag tror de flesta upplever under sin uppväxt. Jag tror egentligen inte att andra har så många fördomar gentemot honom, utan att han mer har fördomar mot sig själv. Och vad händer när man känner ett klassförakt gentemot sig själv som man försöker tvätta bort? Det har jag aldrig själv känt, men jag kan relatera till utanförskapet att man vill passa in och bli accepterad.

Vi är vana att se dig i humoristiska inslag, och Störst av allt är ju något helt annat, hur har det varit?

– Det har varit så fruktansvärt kul och nytt på många sätt. Under inspelningen har jag aldrig behövt tänka ”var är skämtet?” eller ”var är humorn?”, mitt enda jobb har varit att spela Samir och försöka förstå honom. Det har varit lyxigt att få utforska en karaktär med så många lager.

Maja och Sebastian i Störst av allt

Vad har varit den största utmaningen under inspelningen? 

– Att försöka släppa på prestationen. Jag är väldigt prestationsinriktad i allt jag gör och överanalyserar allting, och det kan vara bra att göra det till en viss del, för när man spelar en karaktär som Samir så är det viktigt att analysera för att förstå honom. Men ibland måste man också släppa på tankarna och bara vara i stunden. Det har jag kämpat mycket med då jag inte har gjort den här typen av skådespeleri förut. Det har varit jättesvårt, men allt som jag har gjort och brunnit för har varit svårt. Finns det inget motstånd överhuvudtaget så blir det ganska ointressant.

Vad har varit roligast under inspelningen?

– Bara att få vara med om det här. Det har varit en berg-och-dalbana! Att det är Netflix gör det surrealistiskt och Malin (Persson Giolitos) bok är en av de bästa böckerna som har skrivits. Hon berättar om vår samtid samtidigt som hon skildrar en djup kärlekshistoria, det är så extremt bra gjort. Det har varit roligt att få vara med i denna berättelse och spela en karaktär över en längre tid. Det har varit en känslomässig resa för oss alla.

Psst! Vad kan du om Störst av allt? Gör vårt roliga quiz här!

#Metoo och #tystnadtagning har haft en stor påverkan i Sverige och i branschen, har du upplevt någon förändring i ditt jobb?

– Jag har själv aldrig blivit utsatt, men jag upplever att det idag finns en annan medvetenhet på sociala medier. Men det är lätt att snabbt glömma bort allt som hänt och återgå till det som har varit. Det är därför det är så viktigt att lyfta dokumentärer som till exempel den om Josefin Nilsson, för konversationen om det här får aldrig stanna av. Jag ser en förändring vilket är fantastiskt, samtidigt som man inte får bli för bekväm och tänka “vad mycket bättre det har blivit”. Störst av allt berör övergrepp och skildrar det på ett naket sätt, vilket också är en viktig del av konversationen för att visa att det här är mönster som finns i vår bransch, i relationer och i hela vår samtid.

Vad är störst av allt i livet för dig just nu?

– Alla jag älskar. Alla mina vänner och familj som håller mig uppe, de är störst av allt.

Se hela vår intervju med William Spetz här:

Läs mer:

Hanna Ardéhn om Störst av allt: ”Det var många jobbiga scener”

Allt du behöver veta om Netflix nya svenska serie – Störst av allt

Felix Sandman om Störst av allt: ”Det fanns dagar då vi bara grät”

Foto: Netflix