Vintern 2019/2020 på SVT – här är alla nya serier och program

Från kultur och musik till drama och krönikor. I vinter bjuder SVT på både det ena och det andra. Här listar vi kanalens serie- och tv-tablå.

Vintersäsongen är här och i takt med att mörkret faller lockar tv-soffan mer än någonsin. Här listar vi några av nyheterna på SVT vintern 2019/2020 – perfekt för dig som törstar efter krönikor om det gånga året, eller känner sug efter att vila ögonen på en spännande dokumentär.

Panik i tomteverkstan

Julkalendern: Panik i tomteverkstan har premiär på SVT i december

Årets julkalender heter Panik i tomteverkstan. Foto: Ulrika Malm/SVT

Årets julkalender handlar om en tomtefamilj som bor på en magisk och hemlig plats på Nordpolen, där generationer av tomtar har tillverkat leksaker till alla barn i mer än 200 år. Men hela den magiska världen är i fara. Fler och fler barn har nämligen slutat att tro på tomen – och slutar alla att tro kommer tomtevärlden så småningom att försvinna.

Programmet sänds i 24 delar och visas på SVT1 och SVT Barn med start den 1 december klockan 08.45.

Tomtes minnesluckor

Tomtes minnesluckor är en julkalender för vuxna där Tom Alandh återvänder till människorna och platserna han följt genom åren.

Programmet sänds i 24 delar och visas på SVT1 med start den 1 december klockan 17.55.

Berättelsen bakom Vår tid är nu

Berättelsen bakom Vår tid är nu har premiär på SVT i december

Berättelsen bakom Vår tid är nu visas på SVT i december. Foto: Johan Paulin/SVT

Nu kliver Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt ur sina roller som Calle och Nina, och träffar personer som inspirerat serien. Rollen som kökspojken Calle formades efter Tore Wretman, så Charlie stämmer möte med krögaren Leif Mannerström, som kände Tore väl. Hedda träffar Alexandra Charles som startade nattklubben Alexandras 1968 – precis som Nina startar klubben Ninas.

Programmet sänds i två delar och visas SVT1 17 december klockan 20.00.

Julfrågan kontrapunkt

Frågesportprogrammet Kulturfrågan kontrapunkt i julskrud. Här går musiken, litteraturen och konsten i julens tecken, och de tävlande är Stina Wollter, Helena von Zweigbergk, Kalle Moraeus, Lasse Åberg, Martina Montelius och Tina Ahlin. Uppläsare är Pernilla August.

Programmet visas på SVT1 den 18 december klockan 20.00.

Mitt sanna jag

Mitt sanna jag har premiär på SVT i december.

Bild från Sanna Nielsens scenföreställning Mitt sanna jag. Foto: Karin Törnblom/TT

I Mitt sanna jag bjuder Sanna Nielsen på många av sina musikaliska förebilders hitlåtar, såsom Céline Dion, Diana Ross och Bee Gees. Därtill sjunger hon sina egna största hits och delar med sig av sin historia där utanförskap, kamp och ärlighet står i fokus.

Programmet visas på SVT1 den 21 december klockan 21.00.

Året med kungafamiljen

Under året som gått har SVT följt den svenska kungafamiljen och dessa möten har resulterat i ett program där vi får följa med på festligheter och vardagsbestyr, hemma och på resa.

Programmet visas på SVT1 den 22 december klockan 20.00.

Lerins jul

Lerins jul på SVT i december 2019

Lars Lerin och Junior. Foto: Ulrika Malm/SVT

I det här programmet bjuder Lars Lerin in sina lärlingar till en sprakande julfest hemma hos sig och Junior på Hammarö. Junior pyntar huset, Birgitta stämmer upp i sina favoritjulsånger och Per dansar runt granen. Musik och dans varvas med ett lite annorlunda julbord – och under kvällen knackar även en inte helt obekant tomte på dörren och delar ut julklappar.

Programmet visas på SVT1 den 23 december klockan 20.00.

Sweden international horse show

För de hästintresserade är denna julshow inspelad under Sweden international horse show i Stockholm ett måste. Programmet bjuder bland annat på fridressyr med tolv hästar, flera showinslag och en sprakande avslutning.

Programmet visas på SVT2 den 23 december klockan 20.00.

Kalle Anka och hans vänner önskar god jul

Det är återigen dags för Kalle Anka och hans vänner att önska alla tv-tittare en riktigt god jul. Precis som vanligt bjuder programmet på inslag från bland annat tomtens verkstad och Kalles besök i djungeln.

Programmet visas på SVT1 den 24 december klockan 15.00.

Kan du vissla, Johanna?

Kan du vissla, Johanna? visas på julafton på SVT

Klassikern Kan du vissla, Johanna? visas som vanligt på SVT på julafton. Foto: Roger Tillberg/TT

Berra är sju år och saknar sin morfar, det vill säga en person som äter grisfötter, gillar att fiska och helst av allt trycker en slant i handen när man fyller år. Men Berras bästa kompis Ulf vet var man kan få tag på en sådan morfar: på ålderdomshemmet.

Programmet visas på SVT1 den 24 december klockan 16.10.

Julkonsert med Adolf Fredriks musikklasser

Kom i julstämning med hjälp av en julkonsert med 300 sångare från Adolf Fredriks musikklasser, Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören i Berwaldhallen. På scenen står Pia Johansson och Nassim Al Fakir, som tillsammans bjuder på både sång och lekfull musikunderhållning.

Programmet visas på SVT1 den 24 december klockan 18.20.

Karl-Bertils Jonssons julafton

Sedan 44 år tillbaka sänder SVT alltid Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på julafton.

Programmet visas på SVT1 den 24 december klockan 19.05.

Nötknäpparen

Upplev en julig nyinspelad dansföreställning med sagoscenografi, vackra kostymer och Tjajkovskijs älskade musik. Clara och hennes nötknäpparsoldat bjuds på ett fantastiskt äventyr och får möta en armé av råttor, samtidigt som de går vilse i en snöstorm och besöker ett pepparkaksslott där julens alla sötsaker får liv.

Programmet visas på SVT1 den 24 december klockan 19.45.

Från oss alla till er alla

SVT önskar sina tittare en god jul med överraskande och roliga julkort från sina kända program och profiler. Kommer Skavlan få möta sin drömgäst? Vem vinner den första julnattsduellen? Snöar det på Väder-Nils? Vems gran är egentligen vems och kan Gokväll-kockarna rädda julmatsresterna?

Programmet visas på SVT1 den 24 december klockan 20.00.

Svensson, Svensson

Det tolfte avsnittet från den första säsongen av Svensson, Svensson (från 1994) har också blivit en tradition på SVT och har visats de senaste 19 åren. Handlar om hur pappa Gustav (Allan Svensson), mamma Lena (Suzanne Reuter) och barnen Lina (Chelsie Bell Dickson) och Max (Gabriel Odehammar) fira sin, allt annat än, fridfulla jul.

Programmet visas på SVT1 den 24 december klockan 21.00.

Hasse & Tage

Hasse och Tage har premiär på SVT i vinter

Dokumentären om Hasse och Tage sänds i tre delar. Foto: Aftonbladet/TT

Under julhelgerna visar SVT den tredelade längre versionen av dokumentären om Hasse och Tage som är aktuell på svenska biografer just nu.

Programmet visas på SVT1 den 25 december klockan 20.00, alla avsnitt släpps på SVT Play den 22 december.

Kvinnornas hemliga krig

I två avsnitt berättar Jan Guillou om fyra kvinnor som på olika sätt drogs in i den lika farliga som hemliga agentverksamheten under det andra världskriget.

Programmet sänds i två delar på SVT1 med start den 26 december klockan 21.00.

Humorkalaset i Dalhalla

Välkommen på humorfest med några av landets mest folkkära komiker. Här utlovas det många skratt med bland annat stand-up, sång, dans och sketcher.

Programmet sänds i två delar på SVT1 med start den 26 december klockan 22.00.

Orientexpressen tur och retur

Dokumentär om belgaren George Nagelmacker som drömde om att skapa en lyxjärnväg genom Europa. Med på tågets första resa från Paris till Istanbul 1883 var politiker, diplomater, järnvägschefer, journalister och författare.

Programmet sänds på Kunskapskanalen den 27 december klockan 22.00.

Stjärnorna på slottet

I årets Stjärnorna på slottet deltar skådespelaren Björn Kjellman, artisten och programledaren Pernilla Wahlgren, skådespelaren Dragomir Mrsic, skådespelaren Julia Dufvenius och komikern och programledaren Måns Möller. Tillsammans bjuder de tittarna på berättelser om livsöden, uppväxt och karriär, samtidigt som de ger sig ut på äventyr.

Programmet sänds i fem delar på SVT1 med start den 28 december klockan 20.00.

Hemligheten

Ett brittisk true crime-drama med James Nesbitt (The Missing, Hobbit) i huvudrollen som baptisten och tandläkaren som mördade för att få vara med sina älskarinnor. Offren han valde var älskarinnornas äkta män och han utförde sina brott med stor precision, och förklädde dem som självmord.

Programmet sänds i fyra delar på SVT1 med start den 28 december klockan 21.00.

Deliver us from evil

Dansk psykologisk thrillerserie som följer fem personer i en liten dansk stad. Tillsammans beslutar de sig för att mörda stadens lokala psykopat – men de upptäcker snart att när du väl börjat leka gud är det lätt att man slutar som djävul. Seriens samtliga åtta avsnitt släpps samtidigt.

Programmet släpps på SVT Play den 29 december.

Året var 1970

Året var 1970 är en film av Jonas Fohlin och Eva Tillberg, som handlar om att ett helt nytt decennium kommer farande med början 1970. Året då det är musikfest på Gärdet i Stockholm och Lee Hazlewood och Nina Lizell undrar vem som kan segla förutan vind. Vietnamkriget fortsätter och USA bombar Kambodja. I Stockholm massjukskriver sig poliser i protest mot dåliga villkor och raggarna tar chansen att ta över i stan. Under Kanonloppet på Gelleråsbanan sker en dödsolycka. Två bilar fastnar i varandra och slungas ut i publiken, fem människor dör och mer än 30 skadas.

Programmet visas på SVT1 den 30 december klockan 20.00.

Joe Labero: Unexpected visits

Magikern Joe Labero bjuder tittarna på magi och mystik. Häpnas över hans fingerfärdighet och se på när han gör det omöjliga möjligt.

Programmet visas på SVT1 den 31 december klockan 20.00.

Best of Skavlan

Best of Skavlan på SVT i december

Skavlan samlar ihop ett gäng klipp från höstens spännande program. Foto: Jonas Malmström/Monkberry

Fredrik Skavlan önskar tittarna gott nytt år med en kavalkad av höstsäsongens spännande gäster från Stockholm, New York och London.

Programmet visas på SVT1 den 31 december klockan 22.25.

Rapports årskrönika

Linda Nilarve är programledare för Rapports årskrönika och hon tar oss igenom året då demonstrationerna i världen ökade och blev våldsammare ­­– och miljöfrågan behandlades. Hon berättar också om året som bjudit på ett skid-VM, två Nobelpristagare i litteratur och mycket mer.

Programmet visas på SVT1 den 2 januari klockan 20.00.

Melodifestivalen – årskrönika

Årskrönika som tar oss bakom kulisserna på Melodifestivalen. Det blir en chans att minnas tillbaka till höjdpunkterna från Melodifestivalen 2019 – samtidigt som det bjuds på framblickar där den kommande tävlingen står i fokus.

Programmet visas på SVT1 den 4 januari klockan 18.30.

Landet runt – årskrönika

I Landet runts årskrönika väljer programledaren Henrik Kruusval årets mest spännande och intressanta reportage från alla delar av Sverige.

Programmet visas på SVT1 den 5 januari klockan 18.15.

Var god dröj

Det är lördag på ett sjukhus i Helsingborgstrakten. Karin Bellman (Eva Rydberg) är lite vimsig och glömsk och har blivit inlagd, och som vanligt är Karins make (Allan Svensson) hennes trogne följeslagare. Han är teologie doktor och presenterar sig så. I hastigheten och helgstressen på sjukhuset tros han vara läkare – doktor som doktor – och vårdkarusellen är ett faktum.

Programmet visas på SVT1 den 5 januari klockan 20.00.

Husdrömmar

Den sjunde säsongen av det populära programmet Husdrömmar har äntligen premiär. Anne Lundberg programledare och får som vanligt sällskap av arkitekten Gert Wingårdh.

Programmet sänds i åtta delar på SVT1 med start den 6 januari klockan 20.00.

Whitney – Can I Be Me

Dokumentär som visar upp Whitney Houstons liv och hennes samhörighet med familj och vänner. Med arkivmaterial från Houstons världsturné 1999 och med intervjuer gjorda med hennes familj, vänner och även musiker som arbetade med henne berättas om hur sångerskan inledde sin karriär som gospelsångerska och hur det sedan gick vidare när skivbolaget Aristas vd Clive Davis upptäckte henne.

Programmet visas på SVT1 den 6 januari klockan 21.00.

Filmen Borg på SVT vintern 2019/2020

Filmen Borg visas på SVT i januari. Foto: Magnus Hallgren/DN/TT

Långfilmer på SVT vintern 2019/2020

The Talented Mr Ripley, SVT1 16/12 klockan 21.00.

Hallonbåtsflyktingen, SVT1 21/12 klockan 22.05.

Medan vi lever, SVT1 21/12 klockan 23.45.

Ängeln och den laglöse, SVT Play 22/12.

Det ligger i blodet, SVT Play 22/12.

Kungligt bröllop, SVT Play 22/12.

En underbar jävla jul, SVT1 23/12 klockan 16.05.

Det ligger i blodet, SVT1 23/12 klockan 23.30.

Black Jack, SVT1 24/12 klockan 21.30.

Toy Story 3 (textad), SVT1 25/12 klockan 16.15.

Toy Story 3 (svenska röster), SVT Barn 25/12 klockan 16.15.

Fanny och Alexander, SVT2 25/12 klockan 15.00.

The Duchess, SVT1 25/12 klockan 22.00.

Monky, SVT1 26/12 klockan 13.15.

Den syriska förlovningsringen, SVT1 26/12 klockan 22.50.

E.T The Extra-Terrestial, SVT1 27/12 klockan 16.05.

This Beautiful Fantastic, SVT1 28/12 klockan 21.50.

Pulp Fiction, SVT2 28/12 klockan 21.45.

Att angöra en brygga, SVT1 29/12 klockan 21.00.

Änglagård, SVT1 29/12 klockan 22.45.

Effie Gray, SVT1 30/12 klockan 22.00.

Dansa först, SVT1 31/12 klockan 21.00.

Everest, SVT2 31/12 klockan 21.45.

Chocolat, SVT1 1/1 klockan 00.15.

Borg, SVT1 1/1 klockan 21.00.

Vad döljer du för mig?, SVT1 2/1 klockan 22.50.

Äppelkriget, SVT1 3/1 klockan 16.15.

Molly’s Game, SVT1 4/1 klockan 21.45.

X & Y, SVT2 4/1 klockan 21.45.

Den 12:e mannen, SVT1 5/1 klockan 22.20.

Läs mer:

FRIDA-Annie om julfilmen Last Christmas: ”Ett sjukt oväntat slut”

Alla nya julfilmer och serier som släpps på Netflix 2019

Kolla in första trailern för årets julkalender 2019