Viktoria Harrysson

Viktoria, 17, föddes som kille: ”Kärlek är fruktansvärt svårt”

För bara några år sedan hette hon fortfarande Viktor. Nu tar hon YouTube med storm och får äntligen vara sig själv. Vi har träffat transsexuella Viktoria Harrysson.

Under QX-gaygalan 2017 året fick Viktoria Harrysson stående ovationer. Hon blev utsedd till ”Årets trans” och därmed blev hon den yngsta vinnaren någonsin. ”Dejta som trans” och ”Runkar du?” är några av titlarna på hennes YouTube-kanal där Viktoria berättar hur det är att vara ung och trans. Många av hennes videos har över 300 000 visningar.

Viktoria är bara 17 år, men har redan blivit en välkänd kämpe och förebild för alla transpersoner. Fram till 2016 hette Viktoria istället Viktor, men hon har från födseln känt att hon är en tjej.

– Just namnet Viktoria är det namn jag blev kallad när mobbarna i fyran ville retas med mig över mitt hårspänne. Det är ganska ironiskt att jag valde just det namnet, säger Viktoria.

Kan du berätta när du första gången sa till din familj att du är en tjej?

– För mig har jag alltid varit en tjej, men när jag märke att samhället såg min könsidentitet på ett helt annat sätt kände jag att jag behövde berätta. Då var jag nio år och sa till mamma att jag inte är någon kille, jag är en tjej. Jag fick otroligt bra stöttning och efter ungefär ett år visste hela familjen. Det viktiga för mig har alltid varit att ta allt i små steg för att hinna med mig själv.

Du är med på tv och står på stora scener och verkar aldrig det minsta nervös. Hur gör du?

– Sanningen är att min självkänsla och självförtroende är i botten då jag alltid ser ner på mig själv. Att jag vågar ställa mig och prata inför människor beror endast på att jag inte bryr mig om vad folk tycker och tänker, min största fiende och den största kritikern har alltid varit mig själv.

Du sa i ditt tal på QX-galan att du tackade din skola för att de inte mobbar dig. Hade du förväntat dig att bli mobbad?

– Alltså ja på sätt och vis, självklart så ville jag inte bli mobbad men jag hade accepterat det, precis som hatet jag får på YouTube. Jag var bara beredd på mobbningen men när jag väl började skolan så blev det mesta bra.

Har du några tips till personer som blir mobbade på grund av att de är trans?

– Att jag har klarat mig undan beror nog till viss del att jag, enligt samhället ser ut som en hyfsat ”normal” feminin tjej vilket gör att folk inte tänker så mycket på det. Jag tror att mycket förståelse har skapats i skolan, många har sett mina videor och vad jag vet så kommer acceptans alltid från kunskap.

Har dina lärare varit stöttande?

– Lärarna har varit toppen och har alltid försökt att förstå mig även om de inte alltid har lyckats. De har varit jättebra och det som räknas är att de försöker.

Vad säger äldre släktingar? Accepterar dem dig så som dina föräldrar?

– Äldre släktingar har haft det svårare. Men de accepterade mig mer när de insåg hur bra jag mår av att få vara mig själv, de vill bara mitt bästa.

Vad är den konstigaste frågan du fått som trans?

– Jag svarar ganska öppet på alla frågor för att skapa den bredare förståelse för mig som transperson, så inga frågor är dumma.

Känner du att det är komplicerat i tonåren med kärleksrelationer och så?

– Kärlek är fruktansvärt svårt. Jag upplever att andra tjejer kanske är bättre potentiella flickvänner, men allt det där sitter i mitt huvud. Jag tror inte att en transperson har svårare att hitta den rätta än en ”vanlig” person. Jag gör det mesta svårare för mig själv än vad det behöver vara genom att gömma mig själv, jag skulle till exempel aldrig våga stöta på någon.

Varför inte?

– Jag är rädd för tillfället då personen får reda på att jag är trans och att han då kommer att dissa mig. Att han inte vill ha ett förhållande på grund av till exempel att jag inte kan få biologiska barn genom det traditionella sättet. Men jag ska vara noga med att berätta så snabbt som möjligt för den jag dejtar för att han ska veta vad han ger sig in på.

Hur ser framtiden ut?

– Framtiden blir förhoppningsvis bra även om nuet känns ganska mörkt. Hormoner börjar jag med när jag är 16 och en könskorrigerande operation får jag göra efter att jag har fyllt 18 år.

Foto: TT och privat

Läs också!
Kändisarna som definierar sig som gay, bi- eller pansexuella
17 hbtq-begrepp att ha koll på
12 snygga naglar att inspireras av till Pride