Anna Bergendahl ställer upp i Melodifestivalen 2019

Vem är Anna Bergendahl i Melodifestivalen 2019 - allt vi vet om artisten

Känner du igen Anna Bergendahl? Det är inte så konstigt...
Melodifestivalen 2019 deltavling-1-goteborg-artister Anna bergendahl

På lördag drar äntligen Melodifestivalen 2019 igång och det är dags för den första deltävlingen av fyra, som går av stapeln i Scandinavium i Göteborg.  Tittarna kommer bland annat få lyssna på artister som Wiktoria, High15 och Nano. I startfältet syns också favorittippade Anna Bergendahl, som deltar i tävlingen för andra gången i livet.

Det finns flera anledningar att Anna Bergendahl känns bekant, hon har inte bara deltagit i Melodifestivalen tidigare – hon har också medverkat i Idol. Det var dock 2008 hon var en av deltagarna i Tv 4:s populära program, och senast vi såg henne i mellosammanhang var 2010. Men vad har hon haft för sig sedan dess? FRIDA har gjort ett komplett svep!

Vem är Anna Bergendahl?

Anna Bergendahl är aktuell i Melodifestivalen 2019 med bidraget Ashes to ashes.

Anna Henrietta Bergendahl föddes den 11 december 1991 i Hägersten utanför Stockholm. Hon slog som sagt igenom efter sin medverkan i Idol, där hon landade en femte plats.

För nio år sedan deltog Anna i Melodifestivalen där både bidraget This is My Life och outfiten med ballerinakjol och röda Converse tog Sverige med storm. Anna vann hela tävlingen (och svenska folkets hjärtan) men kom på elfte plats i den internationella Eurovision contest.

Efter svenska mellosuccén släppte Anna egen musik, bland annat låten Vice – som hon hyllades för. Parallellt med musikkarriären har Anna satsat på en egen utbildning, hon studerar till läkare i Örebro.

Hennes pappas roll som läkare har varit en stor inspirationskälla, i en intervju med Läkartidningen har hon tidigare sagt att det varit en dröm sedan hon var liten och att målet är att bli narkosläkare.

Har Anna Bergendahl pojkvän?

Enligt tidningen Hänt är Anna lycklig sambo med Kristofer Eriksson, som också är musiker. De bor i Enskede utanför Stockholm.

Anna är tillsammans med musikern Kristofer Eriksson, 35. De bor tillsammans i Enskede utanför Stockholm.

Panikångest och självkänsla

2014 blev en familjemedlem sjuk och det blev en tuff tid. Anna berättade öppet om sin panikångest i samband med detta.

– Det blev för mycket för mig. Då fick jag panikångest för första gången i mitt liv och har haft det några gånger sedan dess. Jag är inte allvarligt sjuk på något sätt. Men när det blir väldigt stor press på mig och när min pappa som är den mest betydelsefulla personen i mitt liv samtidigt var sjuk, då blev det för mycket för mig, sa hon då i ett inslag i SR P4.

I samma intervju berättar Anna hur terapi har hjälpt henne och att hon ständigt jobbar för att boosta sin självkänsla.

Bild: SVT

 

Läs också:

Melodifestivalen 2019: Här är alla som deltar i deltävling 1