Taylor Swift och beyoncé mot rosa bakgrunder

Världskända låtar som skrevs av andra artister

Sia skriver låtar åt Beyoncé, och Taylor Swift har skrivit en av Rihannas största hits. Här är låtarna du inte hade en aning om är skriven av helt andra artister än de som framför dem.

Att alla artister inte skriver sina låtar själva är ingen större överraskning. Men något som däremot kan överraska är vem som egentligen har skrivit några av hitlåtarna från de senaste åren. Visste du till exempel att Taylor Swift har skrivit låtar åt Rihanna? Och att en stor kvinnlig artist har skrivit Justin Biebers låt Baby?

Här är artisterna som skrivit megahits åt andra artister:

Sia

Sia under massa hår i svart och vitt samt en rosett på huvudet

Artisten Sia skriver många av sina egna låtar, bland annat ligger hon bakom Cheap Thrills som klättrade på topplistorna världen över 2016. Men hon har även skrivit en hel del låtar åt andra artister. Vad sägs om Beyoncés Pretty hurts, Kelly Clarksons Incincible eller Rihannas låt Diamonds från 2012.

Pharrell Williams

pharrell williams i svart keps och blå tröja

Låten Happy med Pharrell Williams fastnar lätt på hjärnan och har spelats flitigt sedan den släpptes 2013. Det är sångaren själv som har skrivit låten, men det är inte hans enda superhit.

Redan 2001 tjänade Pharrell storkovan, men då på låten I’m a slave 4 u framförd av självaste Britney Spears. Året efter skrev Pharrell Williams det årets stora hit Hot in Herre som framfördes av Nelly. Och vem har inte hört textraden ”my milkshake brings all the boys to the yard”? Japp, även låten Milkshake är skriven av Pharrell Williams.

Bruno Mars

bruno mars I svart keps sjunger i mikrofon

Innan Bruno Mars fick sitt eget stora genombrott som artist skrev han faktiskt låtar åt andra artister. Han har bland annat skrivit Forget You av Lee Lo Green från 2010 samt Adeles låt All I ask från 2015.

Taylor Swift

Taylor Swift i rutig kavaj och rött läppstift

Att Taylor Swift skriver sina egna låtar är väl känt. Något som färre vet om är att hon också skrivit You’ll always find your way back home som Miley Cyrus sjöng i filmen om Hannah Montana.

Tylor Swift har även skrivit Rihanna och Calvin Harris hit This is what you came for, dock skrev hon den under pseudonymen Nils Sjöberg. Det har spekulerats i om det var på grund av romansen hon hade med Calvin Harris vid den tiden och att de inte ville att deras relation och samarbeta skulle ta för mycket fokus.

Ed Sheeran

Ed Sheeran i glasögon och grön mocka jacka

Något som kanske inte kommer som någon större överraskning är att det är Ed Sheeran som skrivit Justin Biebers låt Love yourself. Lyssnar man noga hör man att det är väldigt mycket Ed i soundet.

En annan ballad Ed Sheeran har skrivit är Little things av One Direction. Kanske inte heller det en större överraskning.

Christina Milian

Christina Milian i lockigt hår och en vit topp med blå blommor på

Ed Sheeran är inte den enda som skrivit hits åt Justin Bieber. Ingen mindre än Christina Milian har varit med och skrivit låten som den unga popstärnan slog igenom med – nämligen Baby.

Källa: Cosmopolitan, Buzzfeed.

Foto: TT

LÄS MER:

Tio världskända låtar som egentligen är covers

Kändisbarnen som satsar på musik precis som sina föräldrar

Topp 10 – så mycket pengar tjänade decenniets bäst betalda artister