skam

Vad betyder russebuss (och andra ord i Skam)? Här är svaret!

Har du sett tv-serien Skam men tycker att det inte är helt lätt att förstå alla norska ord som russebuss, hyttetur och drittsekk? FRIDA guidar dig!

Norska tv-serien Skam har gjort megasuccé i både Norge och Danmark. Den handlar om ett gäng tonåringar på en norsk gymnasieskola och igenkänningsfaktorn är hög. I december kommer den till Sverige, men kan du inte hålla dig så finns den att se här – med norskt tal och text. Det kan däremot vara lite klurigt att förstå alla norska ord i serien, så här bjuder vi på en ordlista som gör det hela lite lättare.

William och Penetrators-gänget bjuder in tjejerna till sin rullebuss i Skam.

William och Penetrators-gänget bjuder in tjejerna till sin russebuss i Skam.

Russebuss: Redan i tredje avsnittet av första säsongen börjar Vilde, Chris och Eva att prata om russebussar. Det kan jämföras med när du i Sverige tar studenten och åker studentflak men den här norska traditionen är ännu större (vilket är anledningen till att de börjar planera redan under första året på gymnasiet). I trean är det många som köper en russebuss eller russebil. På varje buss finns ungefär tio till 25 personer och så kör man runt med den i cirka tre veckor innan man tar studenten. Det väljs ett tema för bussen och så pyntar du den både ut- och invändigt utefter det. Sedan festar man, åker på russeträff runt om i landet och träffar andra russebussar och studenter. Det här är något som kostar mycket pengar eftersom man faktiskt köper hela bussen. Därför kan det vara bra att ha en eller flera sponsorer som hjälper till att betala.

Vilde, Noora, Eva, Chris och Sana i Skam.

Vilde, Noora, Eva, Chris och Sana i Skam.

Andra ord du behöver ha koll på för att titta på Skam:
Hyttetur: Finns inget direkt översatt ord på svenska. Att man åker till en stuga, ungefär som att åka ”till landet” i Sverige. Väldigt vanligt i Norge (”dra på hyttetur”) och görs bland annat av Eva, Jonas och Isak under höstlovet i serien.
Drittsekk: Asshole, svin
Doruller: Toarullar
Føkkboy: Fuckboy
Hooke: Hooka, hångla
Ikke vaer frekk: Var inte oförskämd
Vors: Förfest
Nach: Efterfest
Serr: Seriöst
Ass: Alltså
Krangle: Bråka
Kødder du?: Skämtar du?
Rulleplass: Att du som går i ettan eller tvåan på gymnasiet får en plats på en russebuss (och då får följa med och åka runt och festa) ihop med de som går i trean.
Homse: Homosexuell, gay
Dust: Idiot, idiotisk
Sjalu: Svartsjuk

Läs också:
Här är världens mest inflytelserika tonåringar
Sex tecken på att du kan ha ångest
Fråga FRIDA: Han vill ha nakenbilder

Foto: Skärmdumpar Skam