Streamingtips: 50 filmer alla måste se

Streamingtips: 50 filmer alla måste se

Hajen, Call Me By Your Name och The Breakfast Club. Det finns en uppsjö av sevärda filmer att streama. Här är 50 tips på titlar du definitivt borde se!
7 av de bästa high school-filmerna genom tiderna
1:38

Efter reklamen: 7 av de bästa high school-filmerna genom tiderna

(1:38)

Slå på ljud

Less på att leta efter film men inte hitta någon som känns riktigt bra? Då har du hamnat helt rätt. Här listar vi nämligen ett gäng sevärda streamingtips:

Parasite (2019)

Sydkoreansk dramafilm som beskrivs som en avancerad kombination av komedi, thriller, satir och skräck. Handlingen kretsar kring en familj från enkla förhållanden som på ett slugt sätt nästlar sig in i en förmögen familjs liv.

Carmen Jones (1954)

Amerikansk musikalfilm där man får följa den passionerade huvudrollsinnehavaren Carmens kärleksliv. Rollen spelades av Dorothy Dandridge, som senare nominerades till en Oscar för sin insats. Med det skrev hon historia som den första afroamerikanska skådespelaren att bli nominerad för sin insats i en huvudroll.

Daughters of the Dust (1991)

Amerikansk dramafilm om tre generationer av Gullah-kvinnor (ättlingar till västafrikanska slavar) i början av 1900-talet. Handlar om hur deras familj kämpar med att migrera från deras havsö utanför South Carolinas kust till fastlandet.

Daughters of the Dust

Rocky (1976)

Amerikansk dramafilm om den okände boxaren Rocky Balboa (Sylvester Stallone) som plötsligt utmanas av världsmästaren i tungvikt, Apollo Creed (Carl Weathers). Rocky ser matchen som livets chans och ger allt för att vinna.

Hajen (1975)

Amerikansk skräck-thriller baserad på Peter Benchleys roman med samma titel. Handlingen utspelar sig i den lilla turistorten Amity i Massachusetts. När en flicka blir dödad av en jättestor haj får polischef Brody ta ett svårt beslut: Att stänga stranden.

Schindler's List (1993)

Amerikansk 1900-talshistorisk dramafilm som handlar om Oskar Schindler som blir humanitär kämpe när han använder hela sin förmögenhet för att rädda 1 100 judar från Auschwitz under andra världskriget.

Schindler's List

The Shining (1980)

Brittisk-amerikansk psykologisk skräckfilm som delvis är baserad på romanen Varsel från 1977 av Stephen King. Handlingen kretsar kring Jack Torrance som tar med sig sin familj till det eleganta men ödsligt belägna Overlook Hotel för att arbeta som vaktmästare under lågsäsong. Allt blir dock inte som de tänkt sig.

Annihilation (2018)

Science fiction-skräckfilm med bland annat Natalie Portman och svenska Tuva Novotny i huvudrollerna. Handlar om biologen Lena vars man nyligen har försvunnit under ett hemligt uppdrag. Hon ansluter till en expedition i ett mystiskt område som USA:s regering har spärrat av.

Call Me By Your Name (2017)

Romantisk dramafilm baserad på romanen med samma namn skriven av André Aciman från 2007. Berättelsen utspelar sig i Italien år 1983 och handlar om relationen mellan en 17-årig kille boende i Italien och hans pappas amerikanska assistent.

Call Me By Your Name

Monty Pythons galna värld (1975)

Brittisk komedi löst baserad på legenden om kung Artur och hans sökande efter den heliga Graalen. Filmen utspelar sig 932 e.Kr. och fick omedelbar kultstatus och följdes av tre filmer och en Tony-belönad pjäs.

Jurassic Park (1993)

Amerikansk äventyrsfilm om klonade dinosaurier som rymmer från sina inhägnader i en hemlig nöjespark och börjar snaska på besökarna. En ursinnig kamp på liv och död inleds.

Minari (2020)

Amerikansk dramafilm av Lee Isaac Chung. Berättelsen är delvis självbiografisk och handlar om Chungs barndom och uppfostran.

Minari

The Dark Knight (2008)

Brittisk-amerikansk superhjältefilm baserad på DC Comics seriefigur Batman. Handlar om hur Batman en gång för alla vill stoppa brottsligheten i Gotham City.

Bara en natt (1995)

Amerikansk romantisk independentfilm om amerikanen Jesse och fransyskan Céline, två främlingar som möts på ett tåg mellan Budapest och Wien och bestämmer sig för att slå följe.

Legally Blonde (2001)

Amerikansk komedifilm om Elle Woods som börjar studera juridik på Harvard för att bevisa för sin expojkvän att hon inte bara är ett snyggt yttre.

Legally Blonde

Skuggor över Södern (1962)

Amerikansk dramafilm baserad på romanen Dödssynden av Harper Lee. Utspelar sig i en fattig stad i amerikanska Södern under depressionen och handlar om en vit kvinna som beskyller en svart man för våldtäkt. Även om hans oskuld är uppenbar har både juryn och domaren så förutfattade meningar att ingen advokat vill ställa upp och försvara honom - utom en.

Lady Bird (2017)

Amerikansk dramakomedi om sjuttonåriga Christine – eller Lady Bird som hon kallar sig. Hon drömmer om ett mer spännande liv och att få gå på college i New York.

Du har mail (1998)

Amerikansk romantisk komedifilm om två brevvänner som kommit varandra väldigt nära trots att de inte ens känner till varandras namn.

Du har mail

Boyhood (2014)

Amerikansk dramafilm där tittarna får följa 6-åriga Mason genom livets mest omvälvande årtionde. Från flyttar, familjegräl och krossade äktenskap till kärlek, förlorad kärlek, goda tider, skrämmande tider, krossade hjärtan – och underverk.

Do the Right Thing (1989)

Amerikansk dramakomedi som skildrar pizzabudet Mookies dag i kvarteret Bedford-Stuyvesant i Brooklyn. Ett gräl på Sals Famous Pizzeria leder till en situation som urartar.

Mean Girls (2004)

Amerikansk komedifilm med Lindsay Lohan i en av huvudrollerna. Handlar om Cady Heron som flyttar från Afrika till USA – och upptäcker att det finns en hel del regler för hur man beter sig bland skolkamraterna i high school.

In the Mood for Love (2000)

Kinesisk romantisk dramafilm som handlar om två grannars förbjudna möten. Ljussättningen och kameravinklarna gör att det känns som att man betraktar händelserna i smyg.

The Truman Show (1998)

Amerikansk satirisk science fictionfilm som handlar om Truman som är ovetandes om att hela hans liv är en arrangerad dokusåpa.

10 orsaker att hata dig (1999)

Amerikansk romantisk komedifilm inspirerad av Shakespeares Så tuktas en argbigga. Handlar om Bianca som försöker få hennes argsinta storasyster Kat att börja gå ut med killar.

10 things i hate about you

Gökboet (1975)

Amerikansk dramafilm baserad på Ken Keseys roman med samma namn från 1962. Handlar om brottslingen Randle P McMurphy som spelar psykiskt sjuk i hopp om att hamna på ett mentalsjukhus istället för att sitta i fängelse.

Ytterligare 25 streamingtips:

 • Good Will Hunting (1997)
 • Clueless (1995)
 • Edward Scissorhands (1990)
 • Nyckeln till frihet (1994)
 • När Harry träffade Sally... (1989)
 • Häxor, läxor och dödliga lektioner (1988)
 • The Breakfast Club (1985)
 • Forrest Gump (1994)
 • Tillbaka till framtiden (1985)
 • Apocalypse Now (1979)
 • The Rocky Horror Picture Show (1975)
 • År 2001 – ett rymdäventyr (1968)
 • I hetaste laget (1959)
 • The Sound of Music (1965)
 • Get Out (2017)
 • Moonlight (2016)
 • Her (2013)
 • Gudfadern (1972)
 • Du gör mig galen! (2012)
 • Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995)
 • Casablanca (1942)
 • The Farewell (2019)
 • Ung rebell (1955)
 • Promising Young Woman (2020)
 • Daughters of the Dust (1991)

Artikelinspiration: Marie Claire

Foto: TT

Relaterade artiklar
Frustrerande beslut som föräldrar tagit i film