kollage på danny saucedo genom åren

Tidslinje: Danny Saucedos resa från Idol till Melodifestivalen

Från Idol-audition 2006, via pojkbandet E.M.D., prinsböllop, soloalbum och uppmärksammade relationer, till medverkan i Melodifestivalen 2021. Här är Danny Saucedos karriär och liv i rampljuset de senaste 15 åren!

Melodifestivalen 2021 – här är artisterna i första deltävlingen
Slå på ljud

Danny Saucedo, 35, är en av Sveriges absolut största popartister. Hans karriär rivstartade med en nervös audition i Idol 2006, och sedan har det i sanning rullat på. Vi tar en titt i bakspegeln och hyllar denna superstjärna. Häng med!

Upptäcktes i Idol 2006

När en 20 år gammal Danny Saucedo gick på audition för TV4:s Idol fick han frågan ”Varför vill alla bli popstjärnor?” av programledaren Sanna Bråding. Han svarade:

– Det är en dröm att kunna stå på scen och leverera, att få feedback. För mig handlar det om att jag älskar att sjunga och jag vill kunna leva på det jag tycker om. Och att folk söker till Idol och vill bli popstjärnor har väl med deras dröm att göra men också att de kanske vill vara bra förebilder för andra människor.

Efter att Danny framfört låten I Swear för den tuffa juryn fick han höra att han ”sjunger okej” och ”gjorde ganska många tabbar” men ändå var väl värd att gå vidare till slutaudition. Danny hängde med ett bra tag i tävlingen innan han röstades ut och därmed hamnade på plats 6. Vinnare det året blev Markus Fagervall.

Bildade pojkbandet E.M.D.

Danny Saucedo, Erik Segerstedt och Mattias Andréasson i E.M.D.

Två år senare, 2008, bildade Danny pojkbandet E.M.D. tillsammans med Idol-kollegorna Erik Segerstedt (2:a i Idol 2006) och Mattias Andréasson (5:a i Idol 2007). Bandet som bestod av tre flickidoler deltog i Melodifestivalen samma år och hamnade på en tredjeplats med låten Baby Goodbye. Sedan 2010 har bandet varit på paus och alla tre har gått vidare med egna projekt.

I en intervju med Aftonbladet 2019 berättade Danny att han gärna ser en återförening i framtiden:

– Jag skulle gärna vilja att vi ses i studion och skriver mer musik och fortsätter vårat band. Jag vill det, jag vet att Erik vill det och jag vet att Matti vill det. Så vi måste bara få in tiden och engagemanget så är vi där. Sen hoppas jag vi får fram några sköna låtar som vi kan stå för, sa Danny Saucedo då.

Kom 4:a i Let´s Dance

En kanske lite bortglömd merit på Danny Saucedos CV är hans medverkan i TV4:s Let's Dance 2008. Danny som dansade tillsammans med Malin Johansson kom på plats 4. Vinnare det året var tv-kocken Tina Nordström och hennes danspartner Tobias Karlsson.

Femte gången gillt i Melodifestivalen

För de breda massorna blev Danny riktigt känd sedan han uppträdde med solobidrag i Melodifestivalen. År 2011 kom han på en andraplats med låten In the Club, efter Eric Saade som vann med Popular. Danny uttalade sig tidigt om hur stor besvikelse andraplaceringen var, och han hur därför ville ta revange. Så redan året därpå deltog Danny på nytt, då med låten Amazing. Men också denna gång kom Danny tvåa, och det tog honom hårt. I TV4:s talkshow Helenius hörna förklarar Danny år 2019 hur han känt efter de två andraplaceringarna i Mello så här:

Danny Saucedo i Mello 2012.

– Jag var jätteobalanserad. Jag var så tvärsäker på att jag skulle ta hem det här. Jag var helt bombis. Det här är en dans på rosor. Sen blev jag bara knockad av en fantastisk artist, säger han och syftar på Loreen som vann med Euphoria 2012.

Även 2013 medverkade Danny i Melodifestivalen, då som programledare tillsammans med Gina Dirawi. År 2016 deltog han som låtskrivare tillsammans med dåvarande fästmön Molly Sandén och John Alexis med bidraget Youniverse, framfört av Molly Sandén.

I år 2021 återvänder Danny som bekant till Melodifestivalen för ett femte försök till vinst med låten Dandi dansa.

Tolkningarna i Så mycket bättre

Tio år efter genombrottet i Idol deltog Danny i 2016 års upplaga av TV4:s succéprogram Så mycket bättre. Han fick sina låtar tolkade av Jill Johnson, Lisa Ekdahl, Josefine Jinder, Magnus Carlson och Tommy Nilsson, och gjorde själv hyllade versioner av låtar som Snacket på stan (Tommy Nilsson), Super 8 (Little Jinder) och För kärlekens skull (Ted Gärdestad). Om Danny inte var folklig innan så blev han det med besked nu!

Krogshowerna NU! och The Run(a)way show

Succén med Så mycket bättre ledde till att Danny gav ut sitt första soloalbum på svenska, Hör vad du säger men har glömt vad du sa. På det fanns förutom titelspåret även hitsen Dör för dig och Brinner i bröstet (feat. Malcom B).

Detta album ledde i sin tur till att Danny satte upp sin första krogshow NU! på Hamburgerbörs i Stockholm och Gothia Towers i Göteborg. Showen blev en supersuccé och sålde ut hela tre säsonger. Uppföljaren The Run(a)way show hade premiär på Gothia Towers 2019 och det höga publiktrycket resulterade i en Sverigeturné samma år.

Danny Saucedos kärleksrelationer genom åren

Danny Saucedo och Janna Gränesjö på en filmpremiär 2012.

Parallellt med de enorma musikaliska framgångarna har Dannys relationer varit föremål för rubriker. Hans första offentliga flickvän var Janna Gränesjö som han var tillsammans med från det att han var 17 år fram till 26 års ålder, under 2003-2012. I en intervju med Aftonbladet 2009 berättade Danny:

– Jag såg henne på en fest och veckan efter upptäckte jag att hon gick på min skola. Men det dröjde hela sommaren innan jag fick henne. (...) Jag tyckte att hon var extremt vacker och kände att hon var en vacker människa också.

Men relationen fick ett slut efter nio år och 2013 bekräftade Danny Saucedo och artisten Molly Sandén att de istället var ett par. Deras relation kom att bli en av Kändissveriges hetaste och de jobbade gärna ihop. År 2015 framförde paret Till mitt sista andetag på prins Carl-Philip och Sofias bröllop. Texten hade Sofia själv skrivit som en hyllning till sin kungliga make.

Nu har det hunnit gå två år sedan Danny och Molly bröt sin förlovning efter 6 år ihop. I en intervju med Expressen 2019 förklarade Danny att han och Molly alltid kommer älska varandra och förbli vänner.

Efter uppbrottet gick Danny på flera dejter med olika personer men det sa inte riktigt klick, vilket han själv beskrev i sin krogshow The Run(a)way show. Danny har emellertid hittat kärleken på nytt i modellen Anna Eriksson, 24. Hur han och Anna till slut träffades berättade han om i en intervju med Aftonbladet i fjol:

– Vi har gemensamma vänner och det var väl så vi träffades. Jag träffade henne i år. Hon är väldigt intelligent, och superfin.

Källa: Aftonbladet, Expressen

Relaterade artiklar
Bianca Ingrossos känga till killar – efter frågorna om relationen
Molly Sandéns oväntade svar på frågan om exet Danny Saucedos nya
Därför känner du igen Nathalie Brydolf i Melodifestivalen 2021