Therese Lindgrens bästa tips om du vill äta mer veganskt

Therese Lindgrens bästa tips om du vill äta mer veganskt

En av våra största YouTubers blev vegan och Sveriges ungdomar hänger på. För FRIDA berättar Therese Lindgren allt du vill veta om hennes veganska livsstil.

Varför blev du vegetarian?

– Efter att ha sett videos och dokumentärer om djurhållningen på svenska bondgårdar kände jag att det inte var en industri jag vill stödja. Jag kan aldrig vara säker på att köttet jag äter kommer från en bondgård där de behandlar djuren schysst. Och vad är egentligen schysst mot djuren? Att ta en kalv ifrån kon som precis fött den? Att låta tio svin dela på en nio kvadratmeter stor box med betonggolv? Att mala ner de oönskade hankycklingarna levande eftersom de inte fyller något äggkläckande syfte?

Hur kom det sig sedan att du helt började äta vegansk kost?

– Jag började skaffa mig mer kunskap om djurhållning genom att gå med i Djurens Rätt, läsa på och se fler dokumentärer och insåg att mjölk- och äggproduktionen är lika hemsk som köttindustrin. Boxarna är lika små och djuren utsätts för samma lidande. Därför beslutade jag mig för att utesluta ägg- och mejeriprodukter och i förlängningen även ull, silke, skinn och allt annat i mitt liv som härstammar från djur.

Läs också: Åtta gånger vi visste att Anders var Therese Lindgrens crush

Hur såg den typiska måltiden ut för dig innan du blev vegan?

– Tidigare bestod halva tallriken av kyckling, fisk eller en köttbit och den andra halvan av potatisgratäng, ris med sås eller liknande. Varje måltid innehöll halvfabrikat så som färdig pannkaksmix, pulvermos, frysta köttbullar, blodpudding och färdigsåser. Förr var grönsakerna ett tillbehör, medan måltiden idag utgår från grönsakerna. Jag får i mig näringsrik mat som dessutom inte ligger på tallriken på någon annans bekostnad.

Vilka är dina bästa tips till de som vill bli vegetarianer eller veganer?

– Låt det ta tid. Du behöver inte gå från ”köttis” till vegan över en natt, utan kan börja med att byta ut från komjölk till soyamjölk, den vanliga nötfärsen till vegansk soyafärs och så vidare. Varenda litet byte är ett steg i rätt riktning.

Vilken är din absoluta favoriträtt just nu?

– Jag är så tråkig men jag älskar avokado-sushi, alltså jag får inte nog. En annan tråkig favorit är vegansk tacos. Herregud, att jag aldrig tröttnar?

Har du märkt stor skillnad på din fysiska hälsa sedan du blev vegetarian eller vegan?

– Ja, stor skillnad. Tidigare hade jag eksem på händer och fötter, idag är de borta. Jag hade tidigare problem med hyn i ansiktet med finnar och pormaskar, men framförallt har min mage blivit bättre. Jag lider av IBS och har fortfarande en del problem med magen, men den har definitivt blivit bättre när jag plockat bort svårsmält mat som rött kött.

Läs också:
Då slutar Therese Lindgren med YouTube
Så mycket tjänar Therese Lindgren på sin Youtube-kanal
Therese Lindgrens fyra bästa tips för att hantera ångest

Foto: Ola Axman