Therese Lindgren: "Tanken var aldrig att jag skulle bli vegetarian eller vegan"

Therese Lindgren: "Tanken var aldrig att jag skulle bli vegetarian eller vegan"

I flera år har hon varit en av Sveriges största Youtube-stjärnor. FRIDA träffar Therese Lindgren för att prata djurrätt och nya boken "Vem bryr sig?"

Det händer mycket i Therese Lindgrens liv just nu. Hennes Youtube-kanal växer samtidigt som hon är en del av podcasten Therese & Zäta, hennes första tv-program Therese testar har snart premiär och hennes andra bok Vem bryr sig? släpps idag. Det är i samband med lanseringen av den vi träffas, på boklagret där hon signerar flera tusen böcker om dagen, för att alla som vill ska kunna köpa ett signerat exemplar. Den första boken handlade om psykisk ohälsa medan hon nu fokuserar på ett annat ämne hon brinner för – djurrätt.

– Det var ganska naturligt att skriva om det. När jag hade skrivit den första boken började jag få flest frågor om varför jag är vegan, när jag blev det, om jag fick det för mina föräldrar och sådant. Så då tänkte jag att jag skriver en bok om det, säger Therese Lindgren

Var det svårt att skriva om?

– Det var skillnad på den här boken då jag behövde ha mycket mer källhänvisningar och det var mer research på det sättet. Jag skrev boken själv men när manuset var klart skickade jag det till Djurens rätt som har faktakollat den.

Hur gjorde du för att gå över till att bli vegetarian och sen vegan?

– För min del så var det en process. Tanken var aldrig att jag skulle bli vegan eller en vegetarian. Det var när jag såg Youtube-videos om svensk djurhållning som jag kände att jag först och främst inte ville äta rött kött. Med tiden såg jag att kycklingar är de mest exploaterade djuren så då ville jag inte äta dem, och så blev det bara att jag blev vegan.

Hur känns det att du kan påverka så pass mycket i den här frågan som du faktiskt gör?

– Det känns viktigt att jag gör det. För mig personligen så har det ju med självförverkligande att göra. Jag är väldigt tacksam över det. Det är ändå ett slags förtroende jag har fått från mina följare. Jag har ju inte tagit ett utrymme utan fått ett utrymme i den här frågan.

Therese Lindgrens andra bok ”Vem bryr sig?” finns ute nu.

Vet du några specifika fall där du har gjort skillnad?

– Jag får mycket mejl från personer som har valt att sluta äta kött eller blivit veganer. Jag vet också många webbshoppar, som jag samarbetar med, som har vegankategorier där de separerar det veganska sminket från det andra.

Lär du dig någonting av tittarna och följare också?

– Varje dag, hela tiden! Jag har till exempel varit slarvig och inte haft hundra procent koll på hushållsprodukter och vad de innehåller. Jag har bara köpt det diskmedel som är billigast och inte tänkt på om det kommer från företag som inte är etiska, om de testar på djur eller har icke-veganska ingredienser.

Läs mer!
Här slår Therese Lindgren världsrekord
Therese Lindgren om drömbröllopet med Anders: ”så litet som möjligt”
Therese Lindgren får en egen tv-serie

Foto: Thron Ullberg