SVT serie MENS

SVT släpper ny tv-serie om mens

När kommer den första mensen? Och vilket mensskydd ska man ha? Det får du svar på i SVT:s nya serie Mens.

Tisdagen den 7 maj har tv-serien Mens premiär. I den berättar tio- till tolvåriga tjejer om sina tankar och erfarenheter kring mens. Även deras mammor och mormödrar är med i programmet.

– Det finns inget naturligt forum för den här målgruppen att prata om puberteten. Många berättar att de inte ens vågar berätta för sin mamma att de fått mens. Vi vill normalisera och ta bort tabun vad gäller mens, säger Madeleine Adaktusson, producent för Mens.

FRIDA har fått chansen att förhandstitta på Mens och vi tycker att den är superbra! Tjejerna i serien delar med sig olika tips på vad man ska göra när man fått första mensen och hur man lindrar mensvärk. Vi får också veta vad man göra om det känns pinsamt att berätta för sina föräldrar om sin första mens.

Mens

Innehållet bygger på tittarnas frågor om kroppen och puberteten. Avsnitten innehåller även fakta som vad som händer i kroppen när vi får mens, vilka mensskydd som finns och hur mensskydden har förändrats över tid.

Premiär 7 maj

Varje avsnitt är är mellan fem till sju minuter långt och kommer att finnas att titta på Barnplay och på SVT Play. Kommer du titta?

Läs mer:

Här kan du läsa allt om mens

Nio anledningar till att det äger att ha mens samtidigt som sin BFF

En gång för alla: Vi krossar 5 vanliga myter om mens!

Här är tech-prylarna som underlättar din mens

Foto: SVT