SVT gör om röstningen i Melodifestivalen 2019 – så kommer den funka

SVT gör om röstningen i Melodifestivalen 2019 – så kommer den funka

Sedan ett par år tillbaka kan man rösta i Melodifestivalen via en app. Något som väckt kritik. Nu ändras röstningen.
Röstning i Melodifestivalen 2019

Nu ändras röstningen. Foto: TT

Inför Melodifestivalen 2015 lanserades melodifestivalappen där man bland annat kan gissa resultat och rösta på sina favoriter. Genom appen kan man rösta gratis, i realtid, under tiden varje låt spelas. Man kan ge max 5 röster/bidrag.

Appen har dock kritiserats eftersom den anses gynna de yngre artisterna då det är flest barn som röstar via appen.

Delas in i åldersbaserade grupper

Nytt för i år är att alla appanvändare delas in i sju olika tittargrupper som baseras på ålder. Telefonrösterna hamnar sedan i en åttonde tittargrupp. Hjärtat i rutan kommer att visa de olika tittargruppernas engagemang och vilken tittargrupp som är extra engagerad i realtid. Alla olika åldersgrupper har lika stor makt.

Syftet med ändringen är att många upplever att det enbart är barn som styr resultatet, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Samtidigt hävdar dock SVT att röstningssiffrorna från tidigare år visar ett annat mönster.

– Det har blivit tydligt att de låtar som tidigare fått mest röster har älskats av alla tittare oavsett ålder. Men vi vill naturligtvis att alla ska känna att deras röster räknas och därför har vi lyssnat på tittarna och gör den här ändringen, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

6 miljoner röster via appen

Förra året kom över 6 miljoner röster in via Melodifestivalens app och nästan var femte tittare röstar.

–Det här är en världsunikt hög nivå för engagemang i ett TV-program och något vi är mycket stolta över, säger Anette Helenius.

Olika färger på hjärtat i rutan

Även hjärtat i tv-rutan får ett nytt utseende. Under sändningen kommer hjärtat som vanligt att bulta baserat på mängden röster som kommer in just nu. Men det kommer även att växla färg. Färgen motsvarar den tittargrupp som är mest engagerad just nu.

–Vi vill att allas röster ska höras. Det här är hela Sveriges tävling, oavsett hur gammal du är, säger Anette Helenius.

Tillvägagångssättet vid hjärtröstningen i appen ändras inte. Men användaren behöver ange ålder vid inloggning.

Möjligheten att sms-rösta kommer att försvinna i samband med ändringarna, men telefonröstningen finns kvar. Och det kommer även fortsättningsvis att gå att skänka pengar till Radiohjälpen via telefon. Alla telefonnummer går även att ringa direkt från appen.

I finalen av Melodifestivalen 2019 röstar även en internationell jury som består av samma antal jurygrupper som tittargrupper (8 st). Fördelningen mellan tittarna och internationella juryn är 50/50.

Så här ser tittargrupperna ut:

Grön: 3-9 år

Turkos: 10-15 år

Blå: 16-29 år

Lila: 30-44 år

Rosa: 45-59 år

Röd: 60-74 år

Orange: 75+

Telefon (ingen färg)

Så fungerar röstningen och poängen:

Deltävling 1-4:

Varje tittargrupp delar ut samma antal poäng (43). Fördelat på skalan 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Andra chansen:

Varje tittargrupp delar ut en poäng till den som fått flest röster i varje duell. Blir det oavgjort i någon duell räknas istället antal röster.

Finalen:

Varje tittargrupp delar under en deltävling ut 58 poäng, baserat på skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Åtta internationella jurygrupper delar dessutom ut ytterligare 58 poäng var, baserat på samma poängskala. Bidraget som får flest poäng vinner Finalen och får representera Sverige i Eurovision song contest.

Källa: SVT

Foto: TT

Läs också:

Här är alla artister i Melodifestivalen 2019

Och här är alla som deltar i första deltävlingen