Skam-fankonto-Lina-Rask

Svenska Lina driver världens största Skam-fankonto

Lina Rask driver världens största Skam-fankonto på Instagram. Här berättar hon om varför hon startade det och ger sina bästa tips på hur du lyckas med ett fankonto.

I höstas fick hela Sverige Skam-feber. Något som 17-åriga Lina Rask från Falun märkte. För ett år sen startade Lina fankontot Skam2016 där hon la upp bilder från serien. Hennes tanke med kontot var från början att hon ville hitta andra att diskutera Skam med.

– Jag tröttnade på att jag var ensam om att tala norska och att inte ha folk att diskutera serien med. Så då startade jag helt spontant kontot, säger Lina till FRIDA.

Lina själv pratar norska flytande och har alltid varit intresserad av norska böcker och tv-serier. Anledningen till det är att hennes familj har en stuga vid norska gränsen som Lina tillbringat alla lov i. Efter att Lina startat kontot så hade hon runt 2000 följare.

– Det var tillräckligt många så att jag kunde prata av mig. Det blev som en kompischatt till en början. Bara att den var offentlig så alla kunde läsa det.

Läs mer: Då kommer säsong 4 av Skam

Men i höstas när Skam intog Sverige så hände något.

– En kväll när jag gick och la mig hade jag 4000 följare, och sen när jag vaknade morgonen efter så hade jag 2000 nya följare. Jag blev jätteglad men kunde inte förstå det.

I dag har Lina 180 000 följare. Hon har även en blogg där hon skriver om Skam men också om sig själv. Lina uppdaterar kontot mellan nio och tolv gånger per dag.

– Jag lägger i snitt ner tre timmar om dagen på kontot och bloggen. Men efter att kontot har växt har även företag visat intresse för mig. Det har gjort att jag har kunnat utveckla det här kontot till ett jobb.

Inspirationen till vad hon ska lägga upp får hon från sina följare.

– Jag lyssnar noga på vad mina följare vill se och läsa. Det har ju även gjort att jag vet på ett ungefär vad de vill ha och förväntar sig. Eftersom kontot har växt så mycket som det har så får jag väldigt mycket bilder och material skickat till mig. Folk som skickar bilder, och ger mig tips på vad jag kan använda mig av.

Läs mer: Så kan du se Skam från Sverige

Här är Linas bästa tips på hur du lyckas med ett fankonto

1. Ge inte upp

– För mig var det ju verkligen så att jag höll på med det här i sju, åtta månader innan det hände något. Jag har hållit i princip uppdaterat lika mycket under hela den här tiden. Sen gick jag från att vara det här okända kontot till att det blev som det blev.

2. Skaffa ett konto som du brinner för

– Driv ett konto som du brinner för och hittar inspiration till. Du kanske har historier själv som du kan dela med dig av.

3. Visa vem du är

– Något jag själv har saknat hos fankonton är att veta vem det är jag pratar med om jag vill ställa en fråga. Det gjorde att jag valde väldigt tidigt att berätta vem jag var. Det tror jag också hade en väldigt stor genomslagskraft i det här, att följarna har vetat vem jag är.

Läs mer:
Test: Vem i Skam passar du bäst ihop med?
Josefine Pettersen: ”Det här avskyr jag med Skam-Noora”
11 saker Skam lärt oss om kärlek

Foto: NRK / Privat