Skam-om-tio-ar

Nu kommer Skam som bokserie – bjuder på massa extramaterial

Skam kommer nu som böcker och dem kommer bjuda på massa extramaterial och scener som aldrig kom med i tv-serien.

I december 2016 kom den norska succéserien Skam till Sverige. Under fyra säsonger fick vi bland annat följa Eva, Noora, Sana, Vilde, Isak, Even och Jonas under deras tid på gymnasieskolan Hartvig Nissen i Oslo. Från skolkorridorerna till hemmafesterna. Genom vänskapsrelationer, kärlek och plugg – fylla, sex och bråk.

Ja, den enkla – men extremt beroendeframkallande – serien tog oss verkligen med storm. Men trots det var skaparen, Julie Andem, tydlig med att det inte skulle bli en femte säsong av serien. Till tittarnas besvikelse sändes det sista avsnittet därför i april förra året och för många fans har saknaden varit stor sedan dess.

Men det är dags att sluta deppa – Skam ska nämligen bli bokserie. Bäst av allt? Den första svenska boken kommer redan i början på december i år.

Testa: Vem i Skam är du?

Böckerna om Skam bjuder på bortklippt material

”Det är en del saker jag har glömt, och vissa saker som är pinsamma. Men det var roligt att läsa manuset nu, tre år efter att det skrevs. När jag fick se böckerna blev jag stolt”, säger Julie Andem i ett pressmeddelande från bokförlaget Mondial.

Totalt kommer fyra böcker, en för varje säsong, och i den första boken får vi följa Eva när hon börjar gymnasiet – en turbulent tid fylld av kärlek, förräderi och brutna vänskapsband – och den nya vänskapen som hon finner i Noora, Chris, Vilde och Sana. Ja, alla inbitna Skamfantaster känner igen historien, men även om du sträckkollat på alla avsnitt från serien mer än tjugo gånger kommer böckerna överraska dig. De innehåller nämligen material som aldrig tidigare publicerats, scener som aldrig spelats in, bortklippta repliker och anteckningar och skisser från författaren.

De tre andra böckerna släpps löpande under 2019.

Läs mer:
Här gör Skam-Eva comeback i Skandinaviens första dansfilm
Fem skillnader mellan norska och amerikanska Skam
15 scener i Skam vi aldrig kommer att glömma

Foto: NRK

Artikeln publicerades först på ELLE.